Ενα μεγαλο προβλημα στο linux ειναι το διαβασμα αρχειων Autocad (dwg) και κατ επεκταση η σχεδιαση σε οικία μορφή με το autocad.
Εγω μετα την ενασχοληση μου με το θέμα εχω να καταθέσω τα εξής:
1.Το Archimedes δουλευει αλλα δεν μπορεί να σωσει ουτε να διαβασει dwg. Επισης εχει import export αλλα δεν λειτουργεί. Λιγο που το δουλεψα δεν εχει καμμια σχεση με τον τρόπο σχεδιασης του autocad.
2.Το Qcad δουλευει αλλα μπορει να διαβασει μονο αρχεια σε μορφή dxf oxι ομως σε μορφή dwg
3.To sagCad δουλευει αλλά δεν διαβαζει αρχεια σε dwg (για μενα αχρηστο)
4.To VariCad ειναι εμπορική εφαρμογή που απο οτι λεέι κανει τα παντα. Δινεται για δοκιμή 30 ημερων. Δεν το εχω δοκιμάσει
5.Το VariCad-viewer http://www.varicad.com/en/home/products/download/ ειναι ενας δωρεάν dwg dxf viewer. Μπορειτε να δειτε, να εκτυπωσετε αρχειά πολυ ευκολα. Το κατεβασα και δουλευει μια χαρα. Για να το κατεβασετε καντε απλά εγραφή στο site και στην συνέχεια κατεβαστετο σε μορφή deb. Αφου το εγκαταστήσετε θα πρέπει να πατε στο φάκελο /opt/VariCAD/bin για να το τρέξετε η να κανετε ενα εκκινητη στην επιφανεια εργασίας.
6.Παρόλα που ειχα πληρωμενο στα windows ενα μικρό προγραμμα που εκανε ολα οσα kai to autocad δεν καταφερα να το κανω να δουλεψει μεσα απο το wine. Υπαρχει ομως ενα free σχεδιστικό προγραμμα το οποίο δεχετε εντολές οπως ακριβως το autocad και το οποίο σε μενα δουλευει στο wine. Eιναι το A9cad και θα το βρείτε στο: http://www.a9tech.com/
7.Στο ιδιο σιτε θα βρείτε και το A9converter το οποίο μετατρέπει αρχεια απο dxf se dwg και αντιστροφα πραγμα πολυ χρήσιμο αν το συνδιάσει κανεις με το Qcad το οποίο διαβαζει αρχεία σε dxf. Το A9converter προφανως δουλευει και αυτο μεσω wine. Σε μενα δουλεψε εκανα μετατροπή απο dwg σε dxf και το ανοιξα με το Qcad το διαβασε αλλα τις διαστασεις και τι γραμματοσειρές τις ειχε ελαφρα αλλαγμενες.
Συνοψίζοντας θα ελεγα οτι οσον αφορα το σχεδιαστικό και την διαχειρηση αρχειων σε dwg συνιστώ οπωσδήποτε να εχετε τα εξής:
Varicad-viewer (μονο για αναγνωση και εκτυπωση)
Qcad
A9cad και A9converter αν βεβαια λειτουργουν μεσα απο το wine
Όποιος γνωρίζει αλλο καποιο προγραμμα που δουλεύει ας το αναφέρει να λύσουμε και αυτο το προβλημα με την σχεδιαση.