Σχεδιαστικα προγραμματα και αρχεια Autocad

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Σχεδιαστικα προγραμματα και αρχεια Autocad

Δημοσίευσηαπό BEGINER001 » 20 Νοέμ 2009, 16:37

Ενα μεγαλο προβλημα στο linux ειναι το διαβασμα αρχειων Autocad (dwg) και κατ επεκταση η σχεδιαση σε οικία μορφή με το autocad.

Εγω μετα την ενασχοληση μου με το θέμα εχω να καταθέσω τα εξής:

1.Το Archimedes δουλευει αλλα δεν μπορεί να σωσει ουτε να διαβασει dwg. Επισης εχει import export αλλα δεν λειτουργεί. Λιγο που το δουλεψα δεν εχει καμμια σχεση με τον τρόπο σχεδιασης του autocad.
2.Το Qcad δουλευει αλλα μπορει να διαβασει μονο αρχεια σε μορφή dxf oxι ομως σε μορφή dwg
3.To sagCad δουλευει αλλά δεν διαβαζει αρχεια σε dwg (για μενα αχρηστο)
4.To VariCad ειναι εμπορική εφαρμογή που απο οτι λεέι κανει τα παντα. Δινεται για δοκιμή 30 ημερων. Δεν το εχω δοκιμάσει
5.Το VariCad-viewer http://www.varicad.com/en/home/products/download/ ειναι ενας δωρεάν dwg dxf viewer. Μπορειτε να δειτε, να εκτυπωσετε αρχειά πολυ ευκολα. Το κατεβασα και δουλευει μια χαρα. Για να το κατεβασετε καντε απλά εγραφή στο site και στην συνέχεια κατεβαστετο σε μορφή deb. Αφου το εγκαταστήσετε θα πρέπει να πατε στο φάκελο /opt/VariCAD/bin για να το τρέξετε η να κανετε ενα εκκινητη στην επιφανεια εργασίας.
6.Παρόλα που ειχα πληρωμενο στα windows ενα μικρό προγραμμα που εκανε ολα οσα kai to autocad δεν καταφερα να το κανω να δουλεψει μεσα απο το wine. Υπαρχει ομως ενα free σχεδιστικό προγραμμα το οποίο δεχετε εντολές οπως ακριβως το autocad και το οποίο σε μενα δουλευει στο wine. Eιναι το A9cad και θα το βρείτε στο: http://www.a9tech.com/
7.Στο ιδιο σιτε θα βρείτε και το A9converter το οποίο μετατρέπει αρχεια απο dxf se dwg και αντιστροφα πραγμα πολυ χρήσιμο αν το συνδιάσει κανεις με το Qcad το οποίο διαβαζει αρχεία σε dxf. Το A9converter προφανως δουλευει και αυτο μεσω wine. Σε μενα δουλεψε εκανα μετατροπή απο dwg σε dxf και το ανοιξα με το Qcad το διαβασε αλλα τις διαστασεις και τι γραμματοσειρές τις ειχε ελαφρα αλλαγμενες.

Συνοψίζοντας θα ελεγα οτι οσον αφορα το σχεδιαστικό και την διαχειρηση αρχειων σε dwg συνιστώ οπωσδήποτε να εχετε τα εξής:
Varicad-viewer (μονο για αναγνωση και εκτυπωση)
Qcad
A9cad και A9converter αν βεβαια λειτουργουν μεσα απο το wine

Όποιος γνωρίζει αλλο καποιο προγραμμα που δουλεύει ας το αναφέρει να λύσουμε και αυτο το προβλημα με την σχεδιαση.
Τελευταία επεξεργασία από BEGINER001 και 23 Νοέμ 2009, 13:36, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: καλό ┃ Προγραμματισμός: python ┃ Αγγλικά: Καλά Λειτουργικό ⇛Mint 18.1 Mate
BEGINER001
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑ AUTOCAD

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 20 Νοέμ 2009, 19:02

Δεν είναι και τόσο άσχημη η κατάσταση σε Linux CAD προγράμματα οσο πιστεύουν αρκετοί. Οι καλές εφαρμογές βέβαια είναι εμπορικές και κλειστού κώδικα όπως άλλωστε και το Autocad αλλά αν θέλει κάποιος να δουλέψει επαγγελματικά σε Linux πιστεύω πως θα μπορούσε με σχετικά μικρή εξοικείωση με το GUI των προγραμμάτων αυτών να κάνει ό,τι και με το Autocad. Ενδεικτικά λοιπόν:
Αrcad http://www.arcad2.de Πολύ δυνατό όπως φαίνεται προγραμμα για αρχιτεκτονικό σχέδιο, προσφέρει 2D,3D,visualization είναι και 64bit το πιο φιλικό με το Linux πρόγραμμα CAD που έχω δεί αλλά πολύ ακριβό.
Varicad http://www.varicad.com Για μηχανολογικό σχέδιο 2D,3D φαίνεται να καλύπτει πλήρως το μηχανολογικό κομμάτι.
Bricscad http://www.bricsys.com Ετοιμάζει native Linux έκδοση, ειναι κλώνος του Autocad βασισμένο στην πλατφόρμα Intellicad και έχει GUI παρόμοιο με του Autocad.
Επίσης σε wine νομίζω ότι δουλεύουν και άλλα όπως ZWcad, progeCAD, που είναι και αυτά κλώνοι βασισμένοι σε Intellicad.
Αν τώρα θέλει κάποιος απλά να ανοίγει dwg αρχεία τότε Varicad Viewer ή lx-viewer και αν θέλει να επεξεργαστεί τότε απλά τα ζητάει σε μορφή dxf και δουλεύει με QCAD. Δεν είναι τίποτα πιστέυω να ζητήσει να του δώσουν τα αρχεία στην μορφή αυτή για να μπορεί να τα ανοίξει και να τα επεξεργαστεί. Άλλωστε το QCAD ειναι το καλύτερο δωρεάν και ανοιχτού κώδικα 2D CAD που υπάρχει. Σε 3D υπάρχει το FreeCAD.
Επίπεδο Linux: Κάτι ψιλά Προγραμματισμός: Όχι Αγγλικά: Μέτρια
AMD Phenom IIx4 945 3,0 GHz | Nvidia 9500 GT | 4 GB DDR3 RAM | SM2333HD 1920x1080
Debian 7 64bit | Ubuntu 11.10 32bit
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 21 Νοέμ 2009, 01:34

BEGINER001 έγραψε:2.Το Qcad δουλευει αλλα μπορει να διαβασει μονο αρχεια σε μορφή dxf oxι ομως σε μορφή dwg

εγω δεν εχω καταλάβει ακόμα τί παραπάνω προσφέρει το dwg απο το dxf εκτός του ότι ειναι η προεπιλογή του Save As στο AutoCad. Γιατι να μην χρησιμοποιούμε dxf που ειναι ανοιχτα φορμάτ. Εγώ όσες φορες έχω ζητησει σχέδια σε κάποια δουλεια, τα εχω ζητησει σε dxf ασχετα αν διέθετα AutoCad.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό BEGINER001 » 21 Νοέμ 2009, 11:14

ubuntunoid Πολύ καλή η προσπαθεια να συγκεντρώσουμε εμπορικές εφαρμογές για Linux στο θέμα Autocad.

Bέβαια εγω όπως και πολοι άλλοι εχουμε επιφυλαξεις ακόμα οσον αφορά το Linux. Το δεσιμο τόσα χρονια με τα παραθυρα δεν ειναι ευκολο να φύγει. Εγω τουλαχιστον δεν θα προχωρήσω ακόμα σε αγορά εμπορικής εφαρμογής στο Linux καθόσον είμαι ακόμα σε δοκιμαστικό σταδιο. Λειτουργώ περίπου 10 μήνες σε linux (με Dual εγκατασταση) και οι επισκεψεις μου στα παραθυρα ειναι πια σπάνιες. Ενα αλλο θεμα που με ανησυχει ειναι μετα τις αναβαθμισεις και η πολυ μεγαλη ποικιλία σε Linux οπου μπορει να οδηγήσει μια ακριβοπληρωμένη εμπορική εφαρμογή να μην λειτουργει μετά απο μια ανβαθμιση.

logari81 Πολυ καλη η παρατηρηση σου απο δω και περα θα ζητάω οπου ειναι δυνατο τα σχεδια σε dxf. Βέβαια αυτο δεν ειναι παντα δυνατόν στην πραχη.
Γνώσεις ⇛ Linux: καλό ┃ Προγραμματισμός: python ┃ Αγγλικά: Καλά Λειτουργικό ⇛Mint 18.1 Mate
BEGINER001
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 21 Νοέμ 2009, 14:02

Πάντα είναι δυνατή η εξαγωγή σε dxf. Δεν υπάρχει σχεδιαστικό πρόγραμμα που να μήν την υποστηρίζει. Αν είναι τόσο δυσκολο σε καποιους να κάνουν ενα απλό save as τότε την επόμενη φορά που θα χρειαστούν αρχεία απο σένα να τους τα πας σε φλασάκι φορμαρισμένο σε ext4 και να τους πείς "Εμένα ο υπολογιστής μου το βλέπει μια χαρα ο δικος σου ειναι προβληματικός". :D
Στο θέμα αν μπορεί να γινεί η μετάβαση σε Linux σε επαγγελματικό επίπεδο πιστεύω οτι υπάρχουν οι προυποθέσεις να ξεκινήσουμε. Αν δεν θέλουμε να αφήσουμε το πεδίο αυτό έρμαιο στις microsoft & autodesk πρέπει να δημιουργηθεί μια σημαντική βάση υποψηφίων πελατών που να δουλεύει ή να απαιτεί να δουλέψει σε Linux. Με ένα 20% μερίδιο αγοράς να δεις για πότε η autodesk θα βγάλει native σε Linux το Αutocad, τα υπάρχοντα προγράμματα θα βελτιωθούν από τα έσοδα και το feedback και θα γραφτεί και κανένα πανίσχυρο opensource CAD. To Linux χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον τεχνικό κλάδο και το ποσοστό που αναφέρω παραπάνω δεν είναι αυθαίρετο, οσοί δεν το πιστεύουν ας ρωτήσουν τι ποσοστό κατεβασμάτων της δοκιμαστικής έκδοσης για Linux έχουν τα Varicad & Medusa4 (35-40%). Άρα ενδιαφέρον και διάθεση υπάρχει αυτο που μένει είναι να το πιστέψουμε.
Επίσης σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την μη εξάπλωση του Linux μέχρι τωρα παίζει η πειρατεία καθώς ορδές φοιτητών τεχνικών σχολών μαθαίνουν από πειρατικά αντίτυπα Αutocad. Έτσι μετά φοβούνται τη μετάβαση σε άλλο πρόγραμμα ή και λειτουργικό(η δύναμη της αδράνειας). Είπε κανείς ότι η πειρατεία βλάπτει τις εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού;;;; :evil:
AMD Phenom IIx4 945 3,0 GHz | Nvidia 9500 GT | 4 GB DDR3 RAM | SM2333HD 1920x1080
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό filippos.xf » 21 Νοέμ 2009, 15:11

Καλησπέρα!

Off topic:
@BEGINER001 μπες στον κόπο και κάνε επεξεργασία τον τίτλο του θέματος, αντικατέστησε τα κεφαλαία γράμματα με μικρά!
filippos.xf
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Re: Σχεδιαστικα προγραμματα και αρχεια Autocad

Δημοσίευσηαπό BEGINER001 » 23 Νοέμ 2009, 14:12

ubuntunoid To περασμα σε Linux δεν ειναι ευκολη υπόθεση και ενας λογος ειναι οπως πολυ σωστά είπες τα πειρατικά προγραμματα τα οποία σε δενουν με τα παραθυρα.

Εκτος απο την μεγαλη ποικιλία σε linux διανομές που δημιουργεί προβληματα σε οποια εταιρία θελεί να βγαλει κατι σε linux υπαρχει και ενα προβλημα που εγω εζησα στους δεκα μηνες. Το προβλημα αυτό ειναι οτι πολλοι απο εμας που δεν εχουμ χρόνο για ατελειωτες ωρες σε ψαξιμο θέλουμε να ερθουμε στο linux αλλα μας τρομαζει το ψαξιμο. Τωρα μετά απο 10 μηνες καταφερα να λυσω ολοκληρωτικά το θεμα σχεδιασης στο Linux μετα απο αρκετο ψαξιμο και χαμένες ωρες. Δεν πρεπει να αντιμετωπιζουμε τον νεο που θελει να δοκιμασει linux σαδιστικά και να το βαλουμε να κανει και αυτος το ιδιο ψαξιμο αλλα να υπαρχει ενας οδηγός ανα θέμα ωστε ο καθε νεοσύλεκτος να μπορεί ευκολα να καλυψει τις βασικές του ανάγκες χωρίς να αφιερωσει ατελειωτες ωρες σε δοκιμές και αναζητησεις.
Για μενα το θεμα σχεδιαση σε linux οπως πολυ σωστα ειπατε ολοι ειναι τελικα πολυ απλό αλλα αυτο το λεω τωρα που εψαξα και επαθα. Νομιζω οτι πρεπει να διμιουργηθεί κατι σαν τους τα HOW TO ωστε εκει μεσα να αναφέρεται ποια προγραμματα δουλευουν αμεσα και μερικε εμπορικες εφαρμογες. Με λιγα λογια τι πρεπει να κανει ο νεοσυλεκτος ωστε να μπορει να σχεδιασει και εκτυπωσει αρχεια autocad
πχ για ΣΧΕΔΙΑΣΗ τωρα που ξερω θα ελεγα:
Qcad
Varicad viewer
και το απλο ζητάτε παντα τα αρχεια σας σε dxf

Ειναι μεγα λαθος να αναφερουμε το Archimedes σαν το σχεδιαστικό προγραμμα του Linux, οπως αναφερεται σε πολλους πινακες προγραμματων.

Κατα την ιδια εννοια θα αναφέρω και αλλο ενα οδηγό εφαρμογών που ισως να χρειαστει καποιος νεος στο linux και το οποίο απασχολει και μενα και δεν εχω καταφέρει ακομα να το λυσω και ειναι η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ VIDEO και μιλαω παντα ερασιτεχνικά.

Τελειώνοντας θελω να τονισω την μεγαλη υποστήριξη που ειχα μεχρι τωρα απο το foum του Ubuntu gr που αν δεν υπηρχε θα τα ειχα παρατήσει. Αν θελουμε λοιπόν μια αυξηση των μελών ας γινουμε πιο οργανωμενοι ας φτιαξουμε κατι σαν ΟΔΗΓΟΥΣ ανα θεματική ενοτητα εφαρμογων που θα βοηθούν αμεσα καθε νεο.
BEGINER001
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 23 Νοέμ 2009, 14:15

Off topic:
BEGINER001 έγραψε:ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ VIDEO

kdenlive, openshot
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 23 Νοέμ 2009, 16:45

@ BEGINER001
1: Το θέμα της συμβατότητας είναι πιο απλό απ' ότι νομίζεις. Όλες οι διαφορετικές διανομές είναι... Linux και δουλεύουν λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο. Το πακετάρισμα ενός προγράμματος π.χ. σε deb & rpm για να δουλεύει σχεδόν σε όλες τις γνωστες διανομές δεν είναι κάτι δύσκολο ειδικά αν μιλάμε για ακριβά εμπορικά προγράμματα. Επίσης διάφορα τέτοιου τύπου προγράμματα εγκαθιστώνται με εντολές τύπου
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo sh intallfile.sh
που δουλεύει παντού. Ακόμα, αν κάποιος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για επαγγελματική χρήση εξυπακούεται ότι ΔΕΝ εγκαθιστά σ' αυτόν τις alpha ή beta εκδόσεις των ubuntu,fedora ή ακόμα και τις κανονικές εξαμηνιαίες εκδόσεις αλλά δουλεύει με ubuntu LTS, Debian, CentOS, RHEL,SLE κλπ.
2: Σωστά επισημαίνεις το θέμα της έλλειψης πληροφόρησης πάνω στο θέμα. Πρόσφατα πήρε το μάτι μου αυτό http://www.linux.com/archive/feature/59200 και ένοιωσα πολύ περίεργα. Δε γίνεται να δουλεύουν αυτοί σε Linux με τις απαιτήσεις που έχουν ώς εταιρεία και εμείς εδώ να συζητάμε ακόμα για τα βασικά. Προτείνω άμα θέλεις και επειδή φαίνεται το έχεις ψάξει το θέμα να ανοιξεις ένα νέο θέμα στην ενότητα "Περί Τεχνολογίας" με τίτλο "Linux και δυνατότητα επαγγελματικής αξιοποιήσης του στον τεχνικό κλάδο" ή κάπως έτσι που θα συζητάμε όλα αυτά τα θέματα.
3: Εμμένω στό επαγγελματικό κομμάτι γιατί ειδικής χρήσης προγράμματα οπως το autocad υπάγονται σε αυτή την κατηγορία. Δεν αποτελούν καθημερινη ασχολία του συνόλου των χρηστών, δε θα πάει ο κάθε χρήστης να ανοίξει και να επεξεργαστεί αρχεία dwg. Επίσης όσοι ασχολούνται για μαθησιακούς λόγους με τετοιά προγράμματα θα έπρεπε να απαιτούν από πανεπιστήμια και ΤΕΙ δωρεάν κανονικές άδειες όποιων προγραμμάτων για όποιο λειτουργικό επιθυμούν και όχι να δέχονται να τους δίνουν σπασμένα συγκεκριμένα προγράμματα για συγκεκριμένα λειτουργικά.
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό BEGINER001 » 24 Νοέμ 2009, 11:50

ubuntunoid Ευχαριστώ για τις απαντησεις. Δεν ειμαι επαγγελματίας στη σχεδιαση ουτε και σε καποιο αλλο τομέα αλλα κατα καιρους χρειαζομαι να μπορώ να ανοιξω ενα σχεδιο η να διμιουργήσω ενα νέο. Το ιδιο χρειαζομαι σε διαφορους αλλους τομείς πχ να επεξεργαστω ερασιτεχνικα ενα βιντεο κλπ

Δυστυχώς δεν εχω φτάσει ακόμα στο σημείο να εγκαθιστω προγραμματα εκτός απο το synaptic και την μορφή deb και ισως εδω θα πρεπε να φτιαχτει ενας οδηγος.

Δεν ειμαι ο καταλληλος να φτιαξω ενα οδηγό για επαγγελματικές εφαρμογές διότι δεν εχω τις γνωσεις. Εγω απλά επισημαίνω καποια πραγματα οπως τα βλεπω απο την σκοπια του αρχαριου. Για καθε ενα που θέλει να ερθει στο linux θα πρέπει να υπαρχει πλήρης και αμεση καλυψη σε πολλους τομείς διαφορετικά γιατι να το κανει.
Για να μην χαθεί αυτο το θεμα με την σχεδιαση ας ξεκινήσει καποιος απο τους υπευθυνους του φορουμ να διμιουργήσει μια ενοτητα με το ονομα ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ και ας μεινει εκεί για καθε νεο που θα μπαινει στο linux.

Eπίσης και απαντω στον αγαπητό logari81 όπου αμεσα απαντησε στο ερωτημα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ οτι εχω κατεβασει ολα τα προγραμματα για βιντεο avidemux, kdenlive, kino, pitivi τα εχω δοκιμασει αλλα μεχρι στιγμης δεν εχω καταφερει τιποτα. Αλλα κολλανε, αλλα κλεινουν ξαφνικά και χωρίς λογο. Ισως δεν κανω κατι καλά, ισως πρεπει να κατεβασω καποια plugins δεν ξερω αλλα το θεμα επεξεργασία βιντεο δεν το εχω λύσει ακόμα και οταν το χρειαστώ (μιλαμε ερασιτεχνικα) καταφευγω στα παραθυρα.
BEGINER001
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες