Τέλεια! έφτασε η πρώτη mini κρίση πάνω σε μια διαφωνία... για να δούμε πως θα εκτονωθεί; Ήδη δύο αποχώρησαν από το περιοδικό, αρχίσανε τα flames, τα μπλα μπλα, οι παρεξηγήσεις. Και εγώ ρωτάω ποιος κερδίζει από όλα αυτά; Σίγουρα όχι η κοινότητα Ubuntu-gr, επίσης σίγουρα όχι το ελεύθερο λογισμικό, α! και σίγουρα όχι το Ubuntistas. Για τον λόγο αυτό πρέπει όλοι να βάλουμε την λογική πρώτα και μετά το συναίσθημα και όλα θα πάνε καλά. Οι καταστάσεις αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές για τις κοινότητες, γιατί είναι αναπόφευκτο το ότι θα συμβούν, και πρέπει να βγαίνουμε δυνατότεροι από τις κρίσεις και όχι αποδυναμωμένοι.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστείς και να επικοινωνήσεις μέσω ιντερνετ για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει περισσότερη ανοχή. Για τον λόγο αυτό γίνονται τα fosscomms για να σου είναι ποιο δύσκολο να σκυλοβρίσεις τον άλλο γιατί τον ξέρεις, είναι γνωστός σου, έχεις συνδέσει ένα nickname με ένα άτομο. Επίσης δεν θα γράφετε ΠΟΤΕ ποστς "εν βρασμώ ψυχής" θα περιμένετε 15 λεπτά, θα ρίχνετε 2-3 μπινελίκια, θα βλέπετε λίγο TV και μετά με ηρεμία θα απαντάτε.
Στην ουσία τώρα... τώρα θα πω την άποψη μου για το θέμα. Είναι 100% σίγουρο δεν θα συμφωνούν μερικοί, ή αρκετοί, ή όλοι. Αυτό όμως μπορεί να γίνει αφού την εκφράσω, έτσι; Πάμε λοιπόν:
Όπως οι περισσότεροι ξέρετε, ασχολούμαι με την εκπαίδευση κτλ. Αν εγώ ήθελα να φτιάξω ένα περιοδικό ή ένα φυλλάδιο με άρθρα για εφαρμογές, ένα οδηγό εγκατάστασης κτλ (δικά μου άρθρα) και το μόνο που ήθελα θα ήταν το layout του Scribus, θα μου το δίνατε;;; Αν δεν μου το δίνατε θα βασανίζατε ένα μέλος της κοινότητας να κάνει διπλή δουλειά, μια και εγώ δεν θα ασχοληθώ ποτέ με το desktop publishing και θα βασανιστώ χωρίς λόγο. Αν δίνατε το αρχείο σε εμένα, γιατί να μην το δίνατε και στην Εταιρία Ελλακ που θα ήθελε να φτιάξει ένα παρόμοιο φυλλάδιο ή στην κοινότητα Fedora;;; Αυτό νομίζω είναι το νόημα. Αν δεν θέλετε κάποιος να βγάλει λεφτά από την δουλειά σας, το διανέμετε με άδεια CC Non Commercial και τελειώνει το θέμα. Εγώ ότι γράφω το δημοσιεύω με CC Attribution Share-alike δηλαδή με άδεια που θα μπορούσε κάποιος να το πάρει όπως είναι και να το εκδώσει χωρίς να μου δώσει φράγκο! Και; τι έγινε; αν το ήθελα κλειστό θα το δημοσίευα κλειστό! είναι απλό.
Αυτή ήταν η άποψη μου, πολλοί θα διαφωνείτε, πριν απαντήσετε όμως σκεφτείτε ότι τα πράγματα που μας ενώνουν είναι
πάρα πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.