από dim459 » 01 Ιούλ 2023, 21:35
Annihilator - Ballistic, Sadistic (2020)
Δεν θυμάμαι αν το έχω αναφέρει ξανά, όταν μιλάμε για thrash metal δύο είναι οι αγαπημένες μου μπάντες.
Η πρώτη οι (αξεπέραστοι) Testament και η δεύτερη οι Annihilator.
H σειρά έχει να κάνει κυρίως με την συνέπεια, διότι οι μεν Testament παίζουν ανελλιπώς thrash, οι δε Annihilator έχουν κατά καιρούς καταπιαστεί και με πιο ελαφριές groove φόρμες (κατά την υποκειμενική μου άποψη χωρίς επιτυχία).
Δεν είναι βεβαίως καθόλου τυχαίο ότι και οι δύο παραπάνω μπάντες είναι μακράν οι πιο τεχνικά άρτιες στην ιστορία του thrash, και κατά πάσα πιθανότητα στην ιστορία του metal.
Για να μην το πολυλογώ, αυτά που παίζουν, ειδικώς όταν ξεφεύγουν από τα βασικά τους riffs (τα οποία επίσης είναι πιο πολύπλοκα από τα συνήθη), απλά "δεν παίζονται" από όποιον νά 'ναι.
Κατόπιν αυτής της εισαγωγής νομίζω ότι περιττεύουν τα σχόλια περί αρτιότητας στην εκτέλεση, δεν ξέχασαν να παίζουν μουσική.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι πρόκειται για την μπάντα που το 1989 κυκλοφόρησε ένα από τα πιο εμβληματικά albums στην ιστορία του thrash το Alice in Hell, το οποίο ακόμα και σήμερα όταν το ακούς μένεις με το στόμα ορθάνοιχτο σαν τον χάνο !
Το Ballistic, Sadistic δεν είναι Alice in Hell, είναι όμως μία σαφής επιστροφή των Annihilator σε πιο βαριές φόρμες, δεν θα τις πω κλασσικές, αλλά εν πάση περιπτώσει φόρμες που απεικονίζουν την δική τους εκδοχή του thrash.
Έτσι αφού μας έκαναν την χάρη να εγκαταλείψουν τις groove εμπνεύσεις τους έρχονται "στα γεράματα" να κυκλοφορήσουν ένα album στο οποίο πυροβολούν ακατάπαυστα.
Αποτελείται από 10 tracks και σε κανένα δεν χαμηλώνουν τον ρυθμό και την ένταση, αντιθέτως πρόκειται για ένα ανελέητο σφυροκόπημα από την αρχή έως το τέλος.
Όσοι (νεώτεροι) περιμένετε ακρότητες με ουρλιαχτά και κακαρίσματα (όπως σε μεταγενέστερες μπάντες που μπλέκουν το thrash με το metalcore) ξεχάστε τις.
Το Ballistic, Sadistic θα το χαρακτήριζα ελαφρώς "μυσταγωγικό" με προσήλωση στο headbanging, είναι φτιαγμένο για να σε βάζει σε μία trance κατάσταση στην οποία απλά χτυπιέσαι, άντε αν είσαι και ολίγον metal freak όπως εγώ, κατά διαστήματα μένεις εκστατικός από τα riffs και τα fillings τους.
Δεν νομίζω ότι έχει νόημα η αναφορά σε επί μέρους tracks, είναι μία κλασσική περίτπωση album που το ακούς σαν σύνολο, από την αρχή μέχρι το τέλος.
Η ποιότητα των συνθέσεων ήταν μάλλον δεδομένη βάσει της ιστορίας τους και καλοδεχούμενη και η εξαιρετική παραγωγή.
Υπάρχουν αναφορές στο net πως σε κάποια σημεία επαναλαμβάνονται σε σχέση με το παρελθόν τους, είτε στα riffs είτε στο ύφος κάποιων κομματιών που θυμίζουν κάποια παλαιότερα.
Δεν θα διαφωνήσω, ισχύουν και τα δύο, δεν μπορώ όμως να μην παρατηρήσω ότι πρόκειται για μία μπάντα που παίζει από το 1986 και έχει παίξει σχεδόν τα πάντα, με συνέπεια τα περιθώρια για νεωτερισμούς να στενεύουν. Επιπλέον για τους ίδιους δεν φαίνεται να ήταν αυτό το ζητούμενο, είναι προφανής η επιθυμία να επιστρέψουν σε πιο καθαρές thrash φόρμες παρά να πειραματιστούν. Προς υπεράσπιση-επίρρωση θα έλεγα ότι τα όποια "στοιχεία" του παρελθόντος δεν είναι τυχαίο ότι απηχούν τις καλές στιγμές κάποιων εντελώς ανισόρροπων albums τους, όπως πχ το Set the world on fire του 1993, το οποίο ακούγοντάς το αναρρωτιέσαι πραγματικά αν είναι η ίδια μπάντα που παίζει όλα τα tracks.
Θα ήμουν μάλλον άδικος αν το χαρακτήριζα απλά ένα τίμιο album.
To Ballistic, Sadistic είναι μία εξαιρετική δουλειά αν την δεις αυτοτελώς και συστήνεται σε όλους τους fans του είδους, όπως προείπα οι περισσότερες μπάντες πρέπει να φάνε πολλά ψωμιά για να φτάσουν στο επίπεδο αρτιότητας των Annihilator.
Το δικό μου εντελώς υποκειμενικό πρόβλημα είναι ότι το όνομα Annihilator μέσα στον εγκέφαλό μου είναι συνδεδεμένο με το Alice in Hell. Βλέπετε δεν είναι κάτι που άκουσα στην πορεία, ήμουν "εκεί" όταν κυκλοφόρησε, 19 προς 20 ετών και η κατάπληξη που προκάλεσε δεν είναι κάτι που ξεχνιέται, ούτε μετριάζεται κάθε μία από τις άπειρες φορές που το βάζω να παίξει.
Και πάλι όμως τους αδικώ, πάνω-κάτω αυτή είναι η έννοια του "masterpiece", πόσοι είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να επαναλάβουν ένα masterpiece ;
EDIT-> Παράλειψη, ήθελα να το αναφέρω και το ξέχασα. Για όσους αρέσκονται να ανατρέχουν στο metal archives, βάσει των παλαιότερων albums τους χαρακτηρίζει σαν "technical thrash". Είναι παντελώς ανακριβές ! Οι άνθρωποι ουδέποτε έπαιξαν technical thrash, απλά ήταν όλοι τους τόσο καλοί εκτελεστές που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να γράφουν και εκτελούν συνθέσεις μεγάλης τεχνικής δυσκολίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έπαιζαν technical thrash, ποιοτικό thrash σίγουρα ναι !
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.