Πρόκληση: Λογιστικό πρόγραμμα

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Re: Πρόκληση: Λογιστικό πρόγραμμα

Δημοσίευσηαπό Ioneye » 10 Δεκ 2008, 18:06

Εγώ το είπα.
Αίμα Δάκρυα Και Ιδρώτας....
Και μάλιστα αυτοί το βάζουν σε MS SQL ενώ εμείς το βάλαμε σε Oracle 11g....
Υπολογιστής ⇛ HP │ Επεξεργαστής Intel Core 2 Quad Q9300 2.5GHz │ RAM 4GB │ Diamond ATI Radeon™ HD 4670 GDDR3 1GB 2-Dual Link DVI-I S-Video, HDTV │ Atheros AR5008 │ No Bluetooth │ CREATIVE SOUND BLASTER X-FI TITANIUM FATAL1TY PRO │ οθόνη TFT 21"
Άβαταρ μέλους
Ioneye
babeTUX
babeTUX

IRC: Ioneye
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό amag » 29 Ιαν 2009, 12:40

Αν και εχω ασχοληθει λιγο με το κοματι αυτο το εχω πληρωσει ακριβα...
πρεπει να διαχωριστει τι ακριβως θελετε να φτιαξετε και σε ποιο κοινο να απευθυνθειτε καθως οι απαιτησεις ποικηλουν ανάλογα με το ειδος της επιχειρησης και τα βιβλια που τηρουνται και τετοιες πληροφοριες μπορει να δωσουν οι λογιστες που παρακολουθουν αυτο το φορουμ (εγω λογιστης δεν ειμαι...)

Ας υποθεσουμε ομως οτι θελουμε να φτιαξουμε μια εφαρμογη για ενα μαγαζι λιανικου εμποριου με βιβλια Εσοδα-Εξοδα τα πραγματα απ οσο γνωρισω ειναι πολυ απλα βεβαια θελουν και λιγο προγραμματισμο...!!!
1) Η βασικη λειτουργια οσο αφορα το φορολογικο κοματι ειναιπαρα πολυ απλη. αυτο που χρειαζεται ειναι ενας φορολογικος μηχανισμος ο οποιος ειναι εγκεκριμενος απο την εφορια και συνδεεται στον υπολογιστη σαν εκτυπωτης (αρα ο κατασκευαστης του πρεει να προσαρμωσει τον driver για λινουξ)
τιμολογια μπορουμε να τυπωσουμε απ οποιαδηποτε εφαρμογη εμεις θελουμε αρκει πατωντας την εκτυπωση να περασει μεσα απο τον φορολογικο μηχανισμο ο οποιος και καταγραφεει στην μνημη του τα στοιχεια του πελατη καθως και ολα τα στοιχεια της συνναλαγης που αναγραφωναι επανω σε αυτο
αυτο απλα σημαινει οτι ο φορολογικος μηχανισμος λειτουργει απλα σαν μια ταμειακη μηχανη και αυτο ειναι που ενδιαφερει την εφορια και οχι τι εχουμε στον υπολογιστη μας η απο ποιο προγραμμα καταχωρουμε τους πελατες η τυπωνουμε τα τιμολογια μας
τα πραγματα γινονται ευκολοτερα αφου υπαρχουν και ελληνικες εταιριες κατασκευης φορολογικων μηχανισμων αρα ευκολοτερη προσβαση στην προσαρμογη των drivers

2) οσο αφορα το προγραμμα που πρεπει να δημιουργησουμε ειναι μια βαση δεδομενων η οποια θα μπορει να διαχειριζεται πελατες, εμπορευματα, συνναλαγες, ποσοστο φπα, κλπ οτι δηλαδη αναγραφεται σε μια μηχανογραφημενη αποδειξη που κρατας στα χερια σου καθως και να μπορει να υποστηριξει παραπανω απο ενα παραστατικα (αποδειξη, τιμολογιο, δελτιο αποστολης, δελτιο επιστροφης, κλπ) μπορει ολο αυτο να ακουγεται πολυ σαν εργασια αλλα φανταστειτε οτι μπορει να γινει και μεσα στην βαση δεδομενων του open ofice
μια προσθετη λειτουργεια ειναι να μπορει το προγραμμα να δεχτει barcodes και scanner οστοσο αυτο ειναι κατι που γινεται στην πορεια

3) η μονη συντηρηση που μπορει λοιπον να χρειαστει ενα τετοιο προγραμμα ειναι σε περιπτωση που "χαθει" καποιο αρχειο η "κολησει" το μηχανημα πραγμα που συμβαινει αρκετα συχνα σε windows καθως σε linux τα προβληματα θα ειναι απειροελαχιστα καθως δεν εχουμε μολυνσεις απο ιους και με ενα καθημερινο backup της βασης δεδομενων δεν υπαρχει περιπτωση να χαθει τιποτα άρα μόνο απο ανθρώπινο λάθος ή την καταστροφή του σκληρού δίσκου μπορει να χρειαστει να εγκαταστησουμε ξανα η να ανακτησουμε την βαση δεδομενων

μπορει να ακουγονται ολα απλα η υπερβολικα η χωρις νοημα γιατι θα μου πειτε καποιος που εχει ενα μαγαζι και βγαζει λευτα απο αυτο ας πληρωσει και ενα προγραμμα να κανει την δουλεια του... όμως η λογική λέει οτι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποστηρίζονται σε πρώτη φάση απο το ανοικτό αυτό λογισμικό άρα περισσότεροι υπολογιστές με linux άρα και υπαλλήλοι που θα χειρίζονται linux και οχι windows άσε και το κουφό οτι ακόμα και στα περίπτερα τώρα εχουν βάλει υπολογιστές για να κτυπάνε τα τσιγαρα...

Τάλος καμία εταιρεία του χώρου δεν φύτρωσε έχοντας ετοιμο λειτουργικό όλοι καθημερινά αναβαθμίζονται γνώμη μου λοιπόν είναι να πουν και αλοι τις απόψεις τους ώστε εκείνοι που μπορούν να ξεκινήσουν μία προσπάθεια για να γίνει κάτι στον τομέα αυτο... εμένα η γνώμη μου είναι οτι πρέπει να ξεκινήσει ένα απλό προγραμματάκι που θα τρέξει πιλοτικά στο λιανικό εμπόριο και σιγα σιγα να αναπτυχθει σε εφαρμογή για λογιστικά γραφεία

ευχαριστω και συγνωμη για το μεγαλο κειμενο

Γνώσεις ⇛ Linux: Αρχάριος ┃ Προγρ: Όχι ┃ Αγγλικά: Λίγο
Διανομή ⇛ Ubuntu 8.10
Υπολογιστής ⇛ Intel Pentium M processor 1.60GHz │741MB│852GM/855GM 20061102 x86/MMX/SSE2│PRO/Wireless LAN 2100 3B Mini PCI│Audio 82801DB/DBL/DBM│TFT 15.4"
Άβαταρ μέλους
amag
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 29 Ιαν 2009, 14:41

Σε τόσο νευραλγικό αντικείμενο όπως τα λογιστικά προγράμματα, χρειάζεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ εταιρική υποστήριξη... Χρειάζεται το μοντέλο της Red Hat: "Σου δίνουμε το open source λειτουργικό μας, αλλά πληρώνεις την υποστήριξη και τις αναβαθμίσεις".

Οι κοινοτικές προσπάθειες δεν μπορούν να είναι 100% αξιόπιστες και συνεπείς στις αναβαθμίσεις που χρειάζονται τα λογιστικά προγράμματα... Και οι επαγγελματίες χρειάζονται, απαιτούν 100% αξιοπιστία και συνέπεια.

Δεν μπορείς να πεις τον επαγγελματία που "καίγεται" στην επιχείρησή του να κόψει τιμολόγια ότι "ξέρεις, δεν μπορώ να τελειώσω την τελευταία απαραίτητη αναβάθμιση που απαιτεί το Υπουργείο Οικονομικών γιατί τα χάλασα με την κοπέλα μου και δεν έχω ψυχολογία να κάτσω μπροστά στον υπολογιστή μου", όπως έχω δει τέτοιου είδους δικαιολογίες σε διάφορα open source project.

Επιγραμματικά:
Χρειάζονται εταιρική υποστήριξη τα λογιστικά προγράμματα, που να εξασφαλίζουν 100% αξιοπιστία και συνέπεια στον πελάτη... Όταν το Υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει αλλαγές στον Κώδικα (πχ ΦΠΑ, κλπ), πρέπει οι απαραίτητες αναβαθμίσεις να είναι εμπρόθεσμες για να μπορεί ο επαγγελματίας να συνεχίσει τη δουλειά του. Δεν μπορεί να περιμένει...

Και δυστυχώς αυτό σε κοινοτικά open source projects δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα το έχεις...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tsak_magic » 16 Φεβ 2009, 10:50

Παιδια, καλημερα. Συμμεριζομαι απολυτα την ιδεα σας, αλλα θα πω το εξης: ΔΕΝ γινεται στην παρουσα φαση να γινει κατι τετοιο και αυτο οχι γιατι δεν γινεται προγραμματιστικα, αλλα επειδη ο κοσμος και το ευρυ κοινο ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ linux. Εγω δεν εχω δει κανενα λογιστικο γραφειο μεχρι τωρα να δουλευει linux. Πως θα μαθουν οι ανθρωποι να τα χρησιμοποιουν; Θα ειναι ευκολο για αυτους να πανε απο windows σε linux ετσι ευκολα;Δεν το νομιζω...
tsak_magic
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 16 Φεβ 2009, 14:31

Μπορούνε να πάνε , αν τους δώσεις το πρόγραμμα που θα κάνουν την δουλεία του ναι , αν περάσεις μερικά προγράμματα από το φορολογικό μηχανισμό και να δώσεις την υποστήριξη μπορούνε και εδώ κάνεις λάθος ότι δεν μπορούνε , απλά είναι μερικά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν να ξεπεραστεί αυτό .
Και ειδικά τώρα στο καλοκαίρι όταν θα τελειώσουν την υποστήριξη των ΧΠ Παραθύρων για να δούμε πως θα δώσουν την υποστήριξη η "σοβαρές εταιρίες" για σΒηστά και τα εμπορικά προγράμματα που δεν μπορούνε να τρέχουν σε αυτά .
Δεν είναι μακριά αυτό , θα δείτε το πως θα γίνει .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 16 Φεβ 2009, 17:00

tsak_magic έγραψε:ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ linux

Γιατί ξέρει windows?
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 16 Φεβ 2009, 17:19

tsak_magic έγραψε:Παιδια, καλημερα. Συμμεριζομαι απολυτα την ιδεα σας, αλλα θα πω το εξης: ΔΕΝ γινεται στην παρουσα φαση να γινει κατι τετοιο και αυτο οχι γιατι δεν γινεται προγραμματιστικα, αλλα επειδη ο κοσμος και το ευρυ κοινο ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ linux. Εγω δεν εχω δει κανενα λογιστικο γραφειο μεχρι τωρα να δουλευει linux. Πως θα μαθουν οι ανθρωποι να τα χρησιμοποιουν; Θα ειναι ευκολο για αυτους να πανε απο windows σε linux ετσι ευκολα;Δεν το νομιζω...

Από την άλλη ένα από τα μεγαλύτερα ατού του ΕΛΛΑΚ είναι οτι τις περισσότερες φορές βασικός στόχος είναι να είναι cross-platform (π.χ. OpenOffice). Εγώ πιστεύω οτι το βασικό εμπόδιο είναι ο σχεδιασμός του συστήματος (δηλαδή τί ακριβώς πρέπει να κάνει η εφαρμογή, ποιοί είναι οι περιορισμοί και ποιές οι απαιτήσεις του χρήστη/επιχείρησης από μία τέτοια εφαρμογή) καθώς και το κίνητρο για τη δημιουργία μίας τέτοιας εφαρμογής. Ως επί το πλείστον οι open-source εφαρμογές αναπτύσσονται επειδή είτε ο δημιουργός τους είχε ανάγκη από κάτι αντίστοιχο, είτε επειδή αποτελούσαν για τον ίδιο (ή ίδιους αν πρόκειται για πολλά άτομα) πρόκληση ή είχαν ειδικό ενδιαφέρον.

Edit: Επίσης, πρόκειται για λογισμικό κριτικής σημασίας, πράγμα που σημαίνει οτι αν δε λειτουργεί σωστά δημιουργούνται ΜΕΓΑΛΑ ζητήματα...
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό greatst » 16 Φεβ 2009, 17:53

cyberpython έγραψε:

...

Edit: Επίσης, πρόκειται για λογισμικό κριτικής σημασίας, πράγμα που σημαίνει οτι αν δε λειτουργεί σωστά δημιουργούνται ΜΕΓΑΛΑ ζητήματα...

Αυτό είναι το βασικό ζήτημα! Σε κάθε περίπτωση, το κειμενάκι περί αποποίησης ευθυνών (... this program is provided AS IS ...) ή κάτι αντίστοιχο/παρόμοιο στις περισσότερες (ή μήπως σε όλες?) άδειες ανοικτού λογισμικού πιθανόν να διώχνει το "άγχος" από τον προγραμματιστή, από την άλλη δεν ξέρω εάν οι εταιρίες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο λογισμικό νιώθουν άνετα με τέτοιους "όρους". Θα μου πείτε: και σε εμπορικά προγράμματα δεν ισχύουν πάνω-κάτω τα ίδια? Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εκεί ο πελάτης θεωρεί ότι εφόσον ΠΛΗΡΩΣΕ για την αγορά του λογισμικού (βέβαια το σωστό είναι ότι πλήρωσε για να μπορεί να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ το λογισμικό, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση) μπορεί μετά (αν προκύψουν προβλήματα) να απαιτήσει κάποια αποζημείωση. Μπορεί όμως? Για να μην γράψω πολλά (όρεξη υπάρχει!) φοβάμαι πως οι περισσότεροι (σχεδόν όλοι?) ΔΕΝ διαβάζουν την EULA και απλά ψάχνουν το πλήκτρο "Συμφωνώ", "Επόμενο" ή κάτι τέτοιο. Εάν διάβαζαν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το κείμενο θα είχαν εκπλαγεί από τα πράγματα στα οποία συμφωνούν πατώντας το πλήκτρο! Όλοι μας κανονικά θα έπρεπε να διαβάζουμε πάντα τους όρους χρήσης μιας εφαρμογής όπως διαβάζουμε ένα συμβόλαιο που το υπογράφουμε με στυλό στο χαρτί: το πάτημα του πλήκτρου αποδέχομαι είναι η υπογραφή μας στην περίπτωση των EULA.

Σημαντική σημείωση: δεν είμαι δικηγόρος ούτε έχω (ιδιαίτερες) νομικές γνώσεις. Τα παραπάνω είναι η προσωπική μου γνώμη όπως προκύπτει από τις προσωπικές μου εμπειρίες και διαπιστώσεις.
προσωπική ιστοσελίδαgreatst in Launchpad

Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω ┃ Προγραμματισμός: Μια χαρά ┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά

Mac mini (late 2009) (8GB RAM) με OS X 10.11.6 [και Ubuntu 16.04 Server amd64 και άλλες GNU/Linux εικονικές μηχανές με 2GB RAM, 128MB VRAM+3D_acceleration η κάθε μία].
Άβαταρ μέλους
greatst
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: greatst
IRC: greatst
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 16 Φεβ 2009, 20:27

Δεν γίνεται ρε παιδιά ο λογιστής να χρησιμοποιήσει λογιστικό πρόγραμμα στο οποίο να γράφει πχ όπως στο ubuntu server "use it at your own risk"...
Ο λογιστής θα προτιμήσει να δώσει και 2000-3000 ευρώ αρκεί να ξέρει ότι θα έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Άρα πρέπει να προκύψει κάποια εταιρία που θα κάνει το λογιστικό πρόγραμμα και θα ακολουθεί το μοντέλο της Red Hat...

Οι λογιστές δεν μπορούν να ασχοληθούν με λογιστικά προγράμματα που ο δημιουργός τους θα τους αναφέρει για “αποποίηση ευθυνών” ή ότι θα παρέχει αναβαθμίσεις όταν και όποτε θέλει αυτός, ανάλογα με τη διάθεσή του...

Ο λογιστής εάν δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, δεν “κρεμάει” μόνο τον εαυτό του αλλά και δεκάδες/εκατοντάδες πελάτες του είτε ιδιώτες είτε επιχειρήσεις. Κινδυνεύει με λίγα λόγια να καταστραφεί επαγγελματικά επειδή εμπιστεύτηκε τις τύχες της επιχείρησής του σε ένα open source project το οποίο δεν του προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια...

Και ερωτώ εγώ: Ξέρετε πολλούς λογιστές που θα ρισκάριζαν την καριέρα τους για να γλυτώσουν 2000-3000 ευρώ; Οι περισσότεροι εάν τους ρωτήσετε θα προτιμήσουν τη σιγουριά και θα πληρώσουν αυτά τα χρήματα...

Άρα που καταλήγουμε; Στο επιτυχημένο μοντέλο της Red Hat. Ναι στο ανοιχτό λογισμικό αλλά εάν πρόκειται για χρήση σε επιχειρήσεις/επαγγελματίες, η εταιρική υποστήριξη είναι μονόδρομος.

ΥΓ
Το παρόν θέμα δεν έχει σχέση με το αν γνωρίζουν να λειτουργούν linux ή windows... Εάν στηθεί η μηχανοργάνωση ενός λογιστικού γραφείου και εκπαιδεύσεις το προσωπικό για τη λειτουργία των προγραμμάτων, δεν τους καίγεται καρφί εάν είναι windows ή linux.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό greatst » 16 Φεβ 2009, 20:35

Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου bullgr, επί τοις ουσίας τα ίδια λέμε. Πρόσεξε μόνο το ότι ακόμη ΚΑΙ εμπορικό (κλειστό) προϊόν να πάρεις, τα ίδια disclaimer θα βρεις στους EULA. Άρα, χρειάζεται τεχνική υποστήριξη, και εκεί συμφωνώ με το μοντέλο "δωρεάν λογισμικό - επί πληρωμή υποστήριξη" που αναφέρεις για τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό που (από όσο ξέρω) κάνει η Canonical με το Ubuntu Server: δωρεάν ο σέρβερ, επί πληρωμή η υποστήριξη τους.
προσωπική ιστοσελίδαgreatst in Launchpad

Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω ┃ Προγραμματισμός: Μια χαρά ┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά

Mac mini (late 2009) (8GB RAM) με OS X 10.11.6 [και Ubuntu 16.04 Server amd64 και άλλες GNU/Linux εικονικές μηχανές με 2GB RAM, 128MB VRAM+3D_acceleration η κάθε μία].
Άβαταρ μέλους
greatst
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: greatst
IRC: greatst
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες