από monkgr » 23 Απρ 2012, 17:05
Μιὰ μικρὴ διευκρινιση, μιᾶς καὶ δὲν εἶναι ἡ πρώτη φορὰ ποὺ βλέπω τὴ συγκεκριμένη παρανόηση: Ἄλλο πράγμα τὸ πολυτονικό, ἄλλο ἡ καθαρεύουσα. Ἡ δημοτικὴ καθιερώθηκε ὡς ἐπίσημη γλώσσα τὸ ἑβδομῆντα-κάτι, ὅταν ὑπουργὸς Παιδείας ἦταν ὁ μακαρίτης ὁ Ράλλης, καὶ διδασκόταν ἀπὸ τὴν (πολυτονικὴ) γραμματικὴ τοῦ Τριανταφυλλίδη. Τὸ μονοτονικὸ καθιερώθηκε τὸ 1982, «ξηλώνοντας» τοὺς τόνους καὶ τὰ πνεύματα ἀπὸ τὴν ἐπίσημη γλώσσα τοῦ κράτους, δηλαδὴ τὴ δημοτική.
Ἡ διαφορὰ καθαρεύουσας - δημοτικῆς ΔΕΝ ἔγκειται στοὺς τόνους: Εἶναι διαφορὰ συντακτικοῦ καὶ γραμματικῶν τύπων - ἂν καὶ οἱ «νεοκαθαρευουσιάνοι» τῆς δημοτικῆς, αὐτοὶ δηλαδὴ ποὺ πασχίζουν νὰ «καθαρίσουν» τὴ γλώσσα ἀπὸ κάθε «παρέκκλιση», ἔχουν, μέσα στὴν ἀγωνία τους νὰ δείξουν ὅτι ἡ γλώσσα «τους» εἶναι «σοβαρή», υἱοθετήσει σχεδὸν αὐτούσια συντακτικὰ προϊόντα τερατογενεσης, καθαρευουσιάνικου συντακτικοῦ μὲ δημοτικοὺς γραμματικοὺς τύπους.
Κύρια εὐθύνη γι' αὐτὸ φέρει ἡ «φάρα» μου (δημοσιογράφος τυχαίνει νὰ εἶμαι): Δὲν ξέρω ἂν ἔχετε προσέξει, ἀλλὰ στὰ δελτία εἰδήσεων κανένας ἐπίσημος δὲν μπαίνει κάπου, ὁπουδήποτε. Ὅλοι «εἰσέρχονται». Καὶ σὲ περίπτωση ποὺ γίνεται (συγγνώμην, «πραγματοποιεῖται»!!!) κάποια σύσκεψη, τὰ δελτία λένε γιὰ ἐκείνους ποὺ «μετέχουν τῆς σύσκεψΗΣ» - ἀλλὰ ἑνῶ ἡ γενικὴ «σύσκεψης» εἶναι σωστὴ στὴ δημοτική, ἡ σύνταξη εἶναι ἐντελῶς λάθος: στὴ δημοτικὴ λέμε καὶ γράφουμε «μετέχω σὲ κάτι», ὄχι «μετέχω τινός».
Αὐτὰ πρὸς ἄρσιν τυχὸν παρανοήσεων, ἀλλὰ καὶ σὰν ὀργισμένο παράπονο γιὰ τὴ συστηματικὴ κακοποίηση τῆς γλώσσας μας, δημοτικῆς ἢ καθαρεύουσας ἢ ὅ,τι ἄλλο. Καὶ ἐδῶ κλείνω τὴν παρένθετη εἰσαγωγή καὶ ἔρχομαι στὸ θέμα μας: ἂν ὁ φίλος ἐνδιαφέρεται γιὰ μετατροπὴ πολυτονικοῦ κειμένου σὲ μονοτονικό, ἴσως νὰ ὑπάρχει κάτι, ἂν καὶ δὲν ἔχω τίποτε ὑπ´ ὄψιν μου. Ἂν ὅμως θέλει «μετάφραση» ἀπὸ τὴν καθαρεύουσα στὴ δημοτική (κάτι ἀνάλογο τοῦ translator, ποὺ κάνει «αὐτόματη μετάφραση» τῆς κακιᾶς ὥρας), σίγουρα δὲν ὑπάρχει κάτι, γιατὶ εἶναι ἐξαιρετικὰ δύσκολο (καὶ πολυδάπανο) νὰ γινει.
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)
[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά