δημιουργία λεξικού στο libre office

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Re: δημιουργία λεξικού στο libre office

Δημοσίευσηαπό jennie » 07 Δεκ 2011, 14:28

Μπορείς να γράφεις
Κώδικας: Επιλογή όλων
αυτοκίνητο
<tab>[s]auto.txt[/s]

Θα σου εμφανίζει ένα σύνδεσμο προς το auto.txt και όταν το πατάς θα σου το ανοίγει στον επεξεργαστή κειμένου.

Αλλά, ίσως αυτό που θες να κάνεις είναι να συνενώσεις όλα τα αρχεία σου σε ένα μεγάλο αρχείο. Ξεκινάς π.χ. με τα αρχεία auto.txt, moto.txt, και καταλήγεις με ένα λεξικό:
auto
<tab>περιεχόμενα του auto.txt
moto
<tab>περιεχόμενα του moto.txt

Νομίζω ότι μπορείς να το κάνεις αυτό με την εντολή cat, αλλά δεν θυμάμαι πώς ακριβώς γίνεται πρέπει να την γράψεις.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 07 Δεκ 2011, 14:37

Χρήστος έγραψε:Το είχα κατεβάσει, αλλά δεν μπορούσα να περάσω τα δεδομένα που είχα αποθηκεύσει σε έγγραφα, δηλαδή για την λέξη αυτοκίητο εγώ έχω συλλέξει πληροφορίες που μπορεί να πιάνουν 5 σελίδες κειμένου, αυτές τις πληροφορίες της έβαλα σε ένα έγγραφο και το έσωσα ως auto.txt, δεν μπόρεσα αυτό το έγγραφο μετά να το περάσω μέσα στο πρόγραμμα, οπότε όταν δίνω τη λέξη αυτοκίνητο να μου εμφανίζονται οι πληροφορίες.

Προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις (=μπορείς να περιγράφεις με εικόνες, έστω ζωγραφιστές;), και αν αυτό που θέλεις να καταφέρεις μπορεί να ψιλο-γενικευτεί ώστε να είναι αξιοποιήσιμο από περισσότερα μέλη. Προτείνω να προσπαθήσεις να δώσεις τέτοια παραδείγματα.

Από τα παραπάνω που αναφέρεις δεν καταλαβαίνω τη γενική χρησιμότητα/λειτουργία της δυνατότητας να εμφανίζεις λεπτομερές κείμενο για κάποιες λέξεις κλειδιά. Δώσε παραδείγματα και ζωγράφισε/βγάλε screenshot όπου συνθέτεις την τελική εικόνα που έχεις στο μυαλό σου.

Το παράδειγμα που έδωσες με τη λέξη «αυτοκίνητο» δε βοηθάει, α) το έγραψες ανορθόγραφα, οπότε έχει σημασία αυτό; σχετίζεται με έλεγχο ορθογραφίας; και β) η λέξη «αυτοκίνητο» δεν ακούγεται τόσο ενδιαφέρουσα για πέντε σελίδες κείμενο· θα μπορούσε να είναι η σελίδα της Wikipedia για τη λέξη «αυτοκίνητο»;

Αυτά πρέπει να τα αναφέρεις και να μη χρειάζεται να προσπαθούμε να τα μαντέψουμε. Ακόμα, ανέφερα παραπάνω για το komvos.edu.gr όπου έχει ένα εξαιρετικό λεξικό, καθώς και ένα ειδικό λεξικό για την ισπανική γλώσσα. Από την πλευρά σου δεν είδα απάντηση, ούτε καν «Ευχαριστώ. Ίσως να είναι σχετικό αυτό το πρόσθετο με το ισπανικό λεξικό, ωστόσο λόγω γλώσσας δεν κατάφερα να το χρησιμοποιήσω».
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 07 Δεκ 2011, 15:12

@simosx
Είμαι αρκετά βέβαιη ότι η παραπάνω απάντηση αφορούσε το goldendict, και ότι αυτό που θέλει να φτιάξει είναι ένα γλωσσάρι offline, για προσωπική χρήση.
Φυσικά έχεις δίκιο ότι ένα ευχαριστώ δεν βλάπτει, αλλά νομίζω ότι είναι συχνό φαινόμενο οι μη προγραμματιστές να μην καταφέρνουμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς εννοούμε σε έναν προγραμματιστή, ειδικά αν πρόκειται για τις πρώτες μας προσπάθειες στον προγραμματισμό και αγνοούμε πολλές βασικές έννοιες.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Χρήστος » 08 Δεκ 2011, 00:25

Για το ευχαριστώ που μου λέτε, το έχω εκφράσει ήδη δύο φορές μέσα στο θέμα αυτό, μία στην αρχή, και μία ενδιάμεσα, τουλάχιστον αυτό που υπάρχει στην αρχή, αν όχι και τα δύο, είναι προφανές ότι αφορά όλους όσους πρόκειται να δώσουν μία απάντηση.
Οσον αφορά τη λέξη αυτοκίνητο, πρώτον ζητώ συγγνώμη για το ανορθόγραφο, δεύτερον εγώ μπορεί να έχω συλλέξει πληροφορίες τόσες που όντως να πιάνουν πέντε σελίδες κείμενο ή και παραπάνω. (ποιος το εφηύρε, ποιος το οδήγησε πρώτος, πώς λειτουργεί, ποια είναι τα μηχανικά του μέρη, πόσες μάρκες αυτοκινήτων έχουμε, πώς έφτασε στη σημερινή του μορφή. κλπ.) Εχω λοιπόν μέσα σε ένα φάκελο ένα αρχείο που το έχω ονομάσει αυτοκίνητο.txt, στον ίδιο φάκελο μπορεί να έχω και άλλα αρχεία όπως υπολογιστής.txt, β. παγκόσμιος πόλεμος.txt, ιλιάδα.txt, όμηρος.txt κ.α.. Το ερώτημά μου είναι υπάρχει κάποιο πρόγραμμα όπου όταν θα κάνω εύρεση στη λέξη ιλιάδα, να κάνει link στο ιλιάδα.txt και να μου εμφανίζει το κείμενο που έχω αποθηκεύσει, ή (εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα), πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας το libre office, ή φτιάχοντας μία βάση δεδομένων.
Οσον αφορά τη Wikipedia, σίγουρα έχει αρκετές πληροφορίες, αλλά εγώ πρώτον θέλω να φτιάξω κάτι offline, και δεύτερον σε κάποια θέματα οι πληροφορίες του μπορεί να είναι λιγότερες από αυτές που έχω συλλέξει εγώ.
1 Γνώσεις Linux: χαμηλό ┃ Προγραμματισμού: Λίγο ┃ Αγγλικών: Σχεδόν καθόλου
2 Ubuntu 17.10 artful 4.13.0-17-generic 64bit (el_GR.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu), Ubuntu 4.13.0-16-generic, Windows 10
3 Intel Celeron CPU J1800 2.41GHz ‖ RAM 1703 MiB ‖ ASRock D1800M
4 Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display [8086:0f31] {i915}
5 enp4s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 11)
Άβαταρ μέλους
Χρήστος
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 08 Δεκ 2011, 01:31

Off topic:
simosx έγραψε:«Ευχαριστώ. Ίσως να είναι σχετικό αυτό το πρόσθετο με το ισπανικό λεξικό, ωστόσο λόγω γλώσσας δεν κατάφερα να το χρησιμοποιήσω».

το κομμάτι που ήθελα να τονίσω είναι το παραπάνω με το έντονο. Όπως ανέφερα για τη Wikipedia και απάντησες μόλις παραπάνω.

Χρήστος έγραψε:Εχω λοιπόν μέσα σε ένα φάκελο ένα αρχείο που το έχω ονομάσει αυτοκίνητο.txt, στον ίδιο φάκελο μπορεί να έχω και άλλα αρχεία όπως υπολογιστής.txt, β. παγκόσμιος πόλεμος.txt, ιλιάδα.txt, όμηρος.txt κ.α.. Το ερώτημά μου είναι υπάρχει κάποιο πρόγραμμα όπου όταν θα κάνω εύρεση στη λέξη ιλιάδα, να κάνει link στο ιλιάδα.txt και να μου εμφανίζει το κείμενο που έχω αποθηκεύσει, ή (εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα), πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας το libre office, ή φτιάχοντας μία βάση δεδομένων.

Πράγματι μπορείς να φτιάξεις ένα τέτοιο πρόγραμμα εντολών (script), και προσωπικά προτείνω τη γλώσσα Python.
Θα αναφέρω τα βασικά:
1. Πάρε το δοκιμαστικό
# HelloWorld python script for the scripting framework

def HelloWorldPython( ):
"""Prints the string 'Hello World(in Python)' into the current document"""
#get the doc from the scripting context which is made available to all scripts
model = XSCRIPTCONTEXT.getDocument()
text = model.Text
cursor = text.createTextCursor()
text.insertString( cursor, "Hello World(in Python)", 0 )

και αποθήκευσέ το σε ένα αρχείο με όνομα mytest.py.
2. Φτιάξε τον υποκατάλογο
~/.libreoffice/3/user/Scripts/python/

(πρέπει να υπάρχει ήδη το /home/user/.libreoffice/3/user/Scripts/)
3.
Πρόσθετε το mytest.py στο /home/user/.libreoffice/3/user/Scripts/python/
4. Άνοιξε το LibreOffice Writer
5. Πας στο Εργαλεία→Μακροεντολές→Διαχείριση μακροεντολών→Python,
και από τη λίστα Οι μακροεντολές μου→mytest επιλέγεις το «HelloWorldPython» και πατάς στο εκτέλεση.
Θα γραφτεί στο έγγραφό σου το «Hello World(in Python)».
6. Ας συνδέσουμε την εκτέλεση του προγράμματος εντολών με κάποια συντόμευση πληκτρολογίου.
Δες στο http://help.libreoffice.org/Common/Scri ... ombination
και κάνε τη σύνδεση. Εγώ επέλεξα τη συντόμευση Ctrl+Alt+0.
Επιβεβαίωσε ότι λειτουργεί.
7. Το επόμενο βήμα είναι να ενισχυθεί το πρόγραμμα εντολών και να δείξει κάτι σε παράθυρο (dialog box/message box).
Μπορείς να δεις ένα παράδειγμα στο http://code.google.com/p/open-socemu/wi ... ythonMacro
Το παράδειγμα μπορεί να αναφέρει πράγματα που δε χρειάζεσαι, ωστόσο είναι χρήσιμο για να δείξει ένα παράθυρο (τα υπόλοιπα τα αγνοείς).

Φθάσε σε αυτό το σημείο και τα υπόλοιπα πιο μετά.
Για να μάθεις τα απολύτως βασικά στην Python υπάρχουν μαθήματα στο φόρουμ μας.
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Χρήστος » 08 Δεκ 2011, 19:21

Είχα προσπαθήσει κάποια στιγμή να μάθω κάποια βασικά για την Python, δεν κατάφερα όμως και πολλά πράγματα. Δεν είχα και πολύ χρόνο για να ασχοληθώ. Θα το προσπαθησω πάντως και όπου βρω δυσκολία θα σου πω.
2 Ubuntu 17.10 artful 4.13.0-17-generic 64bit (el_GR.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu), Ubuntu 4.13.0-16-generic, Windows 10
4 Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display [8086:0f31] {i915}
5 enp4s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 11)
Άβαταρ μέλους
Χρήστος
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Χρήστος » 13 Δεκ 2011, 22:38

Το αρχείο mytest.py το έφτιαξα τον υποκατάλογο πού πρέπει να τον τοποθετήσω; Πρέπει να φτιάξω ένα άλλο αρχείο και να του δώσω ένα όνομα ή πρέπει να κάνω κάτι άλλο.
Σημείωση εγώ έχω εγκαταστήσει την python 3.2, πρέπει να το γράψω κάπου μέσα στο script.
Άβαταρ μέλους
Χρήστος
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 13 Δεκ 2011, 22:57

Χρήστος έγραψε:Το αρχείο mytest.py το έφτιαξα τον υποκατάλογο πού πρέπει να τον τοποθετήσω; Πρέπει να φτιάξω ένα άλλο αρχείο και να του δώσω ένα όνομα ή πρέπει να κάνω κάτι άλλο.
Σημείωση εγώ έχω εγκαταστήσει την python 3.2, πρέπει να το γράψω κάπου μέσα στο script.

Δες τα βήματα 2 και 3 όπου αναφέρει την τοποθεσία.
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Χρήστος » 13 Δεκ 2011, 23:40

Το script το τοποθέτησα στο libre office η συντόμευση που του έβαλα λειτουργεί (alt 0) το δεύτερο link που μου έδωσες δεν το πολύ κατάλαβα (δεν γνωρίζω και πολύ καλά αγγλικά, έβαλα τη μετάφραση του), αλλά δεν πολυκατάλαβα τι πρέπει να κάνω.
Άβαταρ μέλους
Χρήστος
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 13 Δεκ 2011, 23:52

Χρήστος έγραψε:Το script το τοποθέτησα στο libre office η συντόμευση που του έβαλα λειτουργεί (alt 0) το δεύτερο link που μου έδωσες δεν το πολύ κατάλαβα (δεν γνωρίζω και πολύ καλά αγγλικά, έβαλα τη μετάφραση του), αλλά δεν πολυκατάλαβα τι πρέπει να κάνω.

Εννοείς το σύνδεσμο στο Βήμα 7; Αν έχεις φθάσει στο σημείο αυτό έχεις ολοκληρώσει τα αρχικά.
Το επόμενο βήμα θέλει γνώσεις Python, και ο σύνδεσμος που δίνω έχει ένα παράδειγμα.
Κάτι που δεν έδειξα είναι ότι μπορείς να γράψεις κώδικα που θα δείξει ένα παράθυρο (αυτό για το Message Box στο σύνδεσμο).
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Προηγούμενη

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες