Off topic:simosx έγραψε:«Ευχαριστώ. Ίσως να είναι σχετικό αυτό το πρόσθετο με το ισπανικό λεξικό, ωστόσο λόγω γλώσσας δεν κατάφερα να το χρησιμοποιήσω».
το κομμάτι που ήθελα να τονίσω είναι το παραπάνω με το έντονο. Όπως ανέφερα για τη Wikipedia και απάντησες μόλις παραπάνω.Χρήστος έγραψε:Εχω λοιπόν μέσα σε ένα φάκελο ένα αρχείο που το έχω ονομάσει αυτοκίνητο.txt, στον ίδιο φάκελο μπορεί να έχω και άλλα αρχεία όπως υπολογιστής.txt, β. παγκόσμιος πόλεμος.txt, ιλιάδα.txt, όμηρος.txt κ.α.. Το ερώτημά μου είναι υπάρχει κάποιο πρόγραμμα όπου όταν θα κάνω εύρεση στη λέξη ιλιάδα, να κάνει link στο ιλιάδα.txt και να μου εμφανίζει το κείμενο που έχω αποθηκεύσει, ή (εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα), πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας το libre office, ή φτιάχοντας μία βάση δεδομένων.
Πράγματι μπορείς να φτιάξεις ένα τέτοιο πρόγραμμα εντολών (script), και προσωπικά προτείνω τη γλώσσα Python.
Θα αναφέρω τα βασικά:
1. Πάρε το δοκιμαστικό
- Κώδικας: Επιλογή όλων
# HelloWorld python script for the scripting framework
def HelloWorldPython( ):
"""Prints the string 'Hello World(in Python)' into the current document"""
#get the doc from the scripting context which is made available to all scripts
model = XSCRIPTCONTEXT.getDocument()
text = model.Text
cursor = text.createTextCursor()
text.insertString( cursor, "Hello World(in Python)", 0 )
και αποθήκευσέ το σε ένα αρχείο με όνομα mytest.py.
2. Φτιάξε τον υποκατάλογο
- Κώδικας: Επιλογή όλων
~/.libreoffice/3/user/Scripts/python/
(πρέπει να υπάρχει ήδη το /home/user/.libreoffice/3/user/Scripts/)
3.
Πρόσθετε το mytest.py στο /home/user/.libreoffice/3/user/Scripts/python/
4. Άνοιξε το LibreOffice Writer
5. Πας στο Εργαλεία→Μακροεντολές→Διαχείριση μακροεντολών→Python,
και από τη λίστα Οι μακροεντολές μου→mytest επιλέγεις το «HelloWorldPython» και πατάς στο εκτέλεση.
Θα γραφτεί στο έγγραφό σου το «Hello World(in Python)».
6. Ας συνδέσουμε την εκτέλεση του προγράμματος εντολών με κάποια συντόμευση πληκτρολογίου.
Δες στο
http://help.libreoffice.org/Common/Scri ... ombinationκαι κάνε τη σύνδεση. Εγώ επέλεξα τη συντόμευση Ctrl+Alt+0.
Επιβεβαίωσε ότι λειτουργεί.
7. Το επόμενο βήμα είναι να ενισχυθεί το πρόγραμμα εντολών και να δείξει κάτι σε παράθυρο (dialog box/message box).
Μπορείς να δεις ένα παράδειγμα στο
http://code.google.com/p/open-socemu/wi ... ythonMacroΤο παράδειγμα μπορεί να αναφέρει πράγματα που δε χρειάζεσαι, ωστόσο είναι χρήσιμο για να δείξει ένα παράθυρο (τα υπόλοιπα τα αγνοείς).
Φθάσε σε αυτό το σημείο και τα υπόλοιπα πιο μετά.
Για να μάθεις τα απολύτως βασικά στην Python υπάρχουν μαθήματα στο φόρουμ μας.