Libre office:Διαφορές στο ίδιο αρχείο σε Windows-Ubuntu  Το θέμα επιλύθηκε

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Libre office:Διαφορές στο ίδιο αρχείο σε Windows-Ubuntu

Δημοσίευσηαπό anagno » 12 Οκτ 2011, 15:27

Έχει κανείς παρατηρήσει πως όταν ανοίγεις το ίδιο αρχείο στο libre office σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα (στην δικιά μου περίπτωση Windos 7 και Ubuntu) αυτό είναι σε μερικά σημεία διαφορετικό ??? (Στην δικιά μου περίπτωση οι εικόνες και οι πίνακες είχαν μετακινηθεί και είχε χαλάσει ελαφρώς η δομή του εγγράφου, με αποτέλεσμα κάθε φορά που το φόρτωνα σε windows και μετά σε ubuntu ή και το αντίστροφο θα έπρεπε να φτιάχνω την δομή του εξ αρχής...)

Γιατί συμβαίνει αυτό???
1 Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Αρχάριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 14.10 64bit , Windows 8
3 Intel® Core™ i5-3570K CPU @ 3.40GHz × 4 ‖ RAM 16GiB ‖ SABERTOOTH Z77
4 ASUS GTX 560 Ti
anagno
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Libre office:Διαφορές στο ίδιο αρχείο σε Windows-Ubuntu

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 12 Οκτ 2011, 18:38

Το αρχείο σου είναι .doc ?

Αν ναι τότε πιθανότατα (99%) έχει δημιουργηθεί με το office της ms που είναι ένα κλειστό λογισμικό . Γι αυτό και μερικά πράγματα ενδεχομένως να μην εμφανίζονται καλά στο libreoffice

Συνήθως δεν είναι σοβαρά τα προβλήματα (όπως είπες και εσυ απλά μετατοπίζονται μερικές εικόνες κλπ)

Ενα άλλο παράδειγμα είναι το powerpoint . Προσωπικά μου έτυχε ένα .ppt που δημιουργήθηκε από τον καθηγητή σε ms office και με το libreoffice οι τύποι ήταν κινέζικα !!!

Το καλύτερο είναι όταν μεταφέρουμε τέτοια αρχεία όπως κείμενα , προγράμματα , κλπ να τα κάνουμε σε pdf !!!

Aν έχεις σημαντικά προβλήματα μπορείς να μετατρέψεις το αρχείο σε pdf . Υπάρχουν online μετατροπείς (κάνε μια αναζήτηση στο google : convert doc to pdf )
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριος | Προγραμματισμός: C | Αγγλικά: Μέτρια
Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (en_US.UTF-8),
Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 2016 MiB ‖ ASUS INC. P5Q
AMD nee ATI RV770 [Radeon HD 4850] [1002:9442]
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό anagno » 12 Οκτ 2011, 21:11

Δεν είναι .doc αλλά τα αρχεία του libre office .odt .
Και το MS Office 2007 και το libre office υποστηρίζουν αποθήκευση αρχείου σε pdf απ` ευθείας χωρίς να χρειάζεσαι άλλα προγράμματα, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα μου. Χρησιμοποιώ το libre office στα windows 7 επειδή εκεί τρέχουν τα προγράμματα από τα οποία ήθελα να κάνω printscreen (προγράμματα τα οποία δεν τρέχουν σε linux ή δεν υπάρχουν αντίστοιχα καλά προγράμματα, όπως το autocad και το ERMapper) και να τις εισάγω στο κείμενο μου.
Όμως όταν έκανα επανεκκίνηση και έμπαινα από το ubuntu παρατηρούσα αυτές τις μικρές διαφορές στο κείμενο οι οποίες δεν είναι σημαντικές μεν αλλά όταν κάνεις τις διορθώσεις αυτές 5-6 φορές καταντά εκνευριστικό ...
Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι ότι και στα δύο λειτουργικά συστήματα χρησιμοποιώ το libre office 3.3, απλώς τη μία φορά το τρέχω στο ubuntu και την άλλη στα Windows 7 και γι` αυτό μου έκαναν εντύπωση οι διαφορές αυτές ...
Έχει ιδέα κανείς άμα είναι bug του libre office, διότι άμα είναι αρκετά σημαντικό διότι κάθε φορά που θα στέλνω μία εργασία σε ένα φίλο ο οποίος δεν έχει linux θα πρέπει να διοθρώνει την μορφοποίηση. Και αν αυτή η εργασία πάει και έρθει μπρος πίσω 3-4 φορές θα καταλήγουμε να σπαταλάμε χρόνο φτιάχνοντας την μορφοποίηση κάθε φορά ...
4 ASUS GTX 560 Ti
anagno
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 12 Οκτ 2011, 21:33

Ίσως θα ήταν καλό να κάνεις μια αναφορά bug να το δουν οι προγραμματιστές. Επίσης, έχω την απορία: αυτό συμβαίνει σε αρχεία που φτιάχνεις κι αποθηκεύεις στα 7 κι ανοίγεις μετά στο Ουμπούντου ή ισχύει και το αντίστροφο, δηλ. αρχείο που έφτιαξες στο Ουμπούντου να εμφανίζει το ίδιο κουσούρι όταν το ανοίγεις στα 7; :?: :? :wtf: Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι στα 7 η έκδοση του LibreOffice ίσως έχει κάποια πρόσθετα αρχεία για να λειτουργήσει κι αυτά δημιουργούν το πρόβλημα.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό anagno » 12 Οκτ 2011, 22:25

Καλή ερώτηση. Νομίζω ότι πρωτοδημιούργησα το template για τις εργασίες της σχολής στα Windows 7, άρα ουσιαστικά είναι η πρώτη περίπτωση, δηλαδή αρχεία που έχω φτιάξει και αποθηκεύσει στα 7 και μετά τα ανοίγω στο ubuntu. Τώρα το αντίστροφο δεν το έχω δοκιμάσει μιας και όλες οι εργασίες και γενικότερα οι δουλειές που κάνω βασίζονται σε αυτό το template.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
4 ASUS GTX 560 Ti
anagno
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 13 Οκτ 2011, 12:23

Ἔχεις ἴδιες γραμματοσειρὲς στὰ δύο συστήματα; Γιατὶ ἐμένα τουλάχιστον μοῦ παρουσιάστηκαν παρόμοια προβλήματα σὲ ἀρχεῖα ποὺ φτιάχτηκαν στὰ Win (τῷ καιρῷ ἐκείνῳ ποὺ στὸ γραφεῖο διατηροῦσα τὰ ἀκατονόμαστα...). Βέβαια ἦταν MSOffice καὶ ὄχι LibreOffice, ἀλλὰ νομίζω ὅτι δὲν ἔχει τόσο σημασία. Δύο γραμματοσειρὲς μπορεῖ κατ' ὄνομα νὰ ἔχουν ἴδιο μέγεθος (12pt), ἀλλὰ νὰ διαφέρουν στὸ πραγματικὸ μέγεθος, τόσο ὡς πρὸς τὸ ὗψος (ἄρα καὶ τὸ διάστιχο ἀνάμεσα στὶς γραμμὲς τοῦ κειμένου, ἄν αὐτὸ συμβαδίζει ἀναλογικὰ μὲ τὸ μέγεθος τῆς γραμματοσειρᾶς), ὅσο καὶ ὡς πρὸς τὸ πλάτος - ὁπότε ἀλλὰζει ἡ διαμόρφωση τοῦ κειμένου χωρὶς νὰ ἔχεις πειράξει τίποτα.
Μία λύση - αὐτὴ ποὺ ἀκολούθησα γιὰ τὰ παλιὰ άρχεῖα μου - εἶναι νὰ χρησιμοποιεῖ κανεὶς open γραμματοσειρὲς καὶ μάλιστα τὶς ἴδιες σὲ ὅλες τὶς πλατφόρμες ποὺ δουλεύει. Τόσο τὸ MS Office, ὅσο καὶ τὰ Open/Libre Office ἔχουν ἐπιλογὴ ἀντικατάστασης γραμματοσειρῶν κατὰ τὸ ἄνοιγμα ἀρχείων. Ἐπίσης ἔχουν ἐπιλογὴ νὰ ἀλλάξει ὁ χρήστης τὴν default γραμματοσειρά γιὰ τὰ νέα ἀρχεῖα του.
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό anagno » 13 Οκτ 2011, 13:02

Επειδή πρόκειται για το ίδιο αρχείο, φαντάζομαι ότι χρησιμοποιώ τις ίδιες γραμματοσειρές. Συγκεκριμένα στα αρχεία μου χρησιμοποιώ την Calibri.
Πως γίνεται τα Windows να διαβάζουν μια γραμματοσειρά διαφορετικά από το ubuntu ???
Υπάρχει περίπτωση αν διαλέξω μία open γραμματοσειρά το πρόβλημα να λυθεί ??? Μπορεί κάποιος να προτείνει μία που να είναι ευανάγνωστη και καταλληλη για εργασίες ???

Σημείωση: Πιο κάτω δίνω δύο χαρακτηριστικά screenshots με τις διαφορές που δημιουργούνται. Τα screenshots είναι από τα Windos 7 και αριστερά φαίνεται το κείμενο από το libre office και δεξιά το κείμενο από pdf όπως φαίνεται στο ubuntu.

Ακόμα παρατήρησα ότι τελικά αυτή την στιγμή στα Windows 7 έχω τελικά το libre office 3.4 αντί του 3.3 ενώ στο ubuntu έχω το 3.3 (Αν και νομίζω πως αυτή η αλλαγή έγινε στην προσπάθεια μου να βάλω ορθογραφικό έλεγχο στο libre office στα windows 7 - που ως προσπάθεια απέτυχε... - και ότι το πρόβλημα υπήρχε και πιο πριν όταν είχα την έκδοση 3.3).
4 ASUS GTX 560 Ti
anagno
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 13 Οκτ 2011, 14:19

anagno έγραψε:Επειδή πρόκειται για το ίδιο αρχείο, φαντάζομαι ότι χρησιμοποιώ τις ίδιες γραμματοσειρές. Συγκεκριμένα στα αρχεία μου χρησιμοποιώ την Calibri.
Πως γίνεται τα Windows να διαβάζουν μια γραμματοσειρά διαφορετικά από το ubuntu ???
Υπάρχει περίπτωση αν διαλέξω μία open γραμματοσειρά το πρόβλημα να λυθεί ??? Μπορεί κάποιος να προτείνει μία που να είναι ευανάγνωστη και καταλληλη για εργασίες ???

Δοκίμασε με Deja vu Sans,Droid sans
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό anagno » 13 Οκτ 2011, 14:44

Ευχαριστώ για τις συμβουλές.
Άλλαξα το Template των εργασιών σε Deja vu Sans αλλά μέχρι να χρειαστεί να κάνω καινούργια εργασία θα περάσει καιρός, άρα υπομονή μέχρι να το δοκιμάσω και να δω αν διορθώθηκε ... (άντε να δούμε τί θα γίνει με τις καταλήψεις και την εξεταστική μας...)
4 ASUS GTX 560 Ti
anagno
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Libre office:Διαφορές στο ίδιο αρχείο σε Windows-Ubuntu  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό dim459 » 13 Οκτ 2011, 23:26

Καταρχήν στο pc που έχει ubuntu είναι εγκατεστημένη η γραμματοσειρά calibri ;
To γράφω γιατί αν δε με απατάει η μνήμη μου δεν είναι είναι από αυτές που εγκαθιστά το πακέτο mscorefonts (αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος).
Αν δεν είναι, ακόμα και αν την ώρα που ανοίγεις το αρχείο το LibreOffice γράφει calibri στην πραγματικότητα το προβάλλει με κάποια άλλη γραμματοσειρά.
Αν ισχύουν τα παραπάνω μπορείς να δοκιμάσεις να εγκαταστήσεις μόνος σου τις επιπλέον γραμματοσειρές της microsoft, προκειμένου να προβληθούν σωστά τα αρχεία, δες εδώ πώς :
http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=20353
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες