Τεύχος 2 - Ubuntistas - Αναθέσεις θεμάτων στους συντάκτες

...το ηλεκτρονικό περιοδικό της ελληνικής κοινότητας ubuntu-gr

Συντονιστές: Geochr, adem1

Re: Τεύχος 2 - Ubuntistas - Αναθέσεις θεμάτων στους συντάκτες

Δημοσίευσηαπό ilpara » 18 Νοέμ 2008, 12:24

ftso έγραψε:...
Το wubi δημιουργεί εικονικό linux partition μέσα σε windows ntfs partition
Αποτέλεσμα:
1) Αργό σύστημα
2) Αδύνατη η επιδιόρθωση του filesystem του linux σε περίπτωση που το ntfs κάνει την πατάτα...
3) Μικρή υποστήριξη απο την κοινότητα σε προβλήματα mount, filesystem, bootloader κτλ...

Πολλά από τα προβλήματα χρηστών έχω διαπιστώσει ότι οφείλονται σε wubi. Και βλέπω ότι οι "γκουρού" της κοινότητας μας αποθαρρύνουν το wubi και ενθαρρύνουν κανονική εγκατάσταση. Με αφορμή και τοπαραπάνω του ftso, να προτείνω αν κάποιος ενδιαφέρεται και θέλει, στα τεχνικά θέματα, να γράψει άρθρο με θέμα "Γιατί προτιμάμε κανονική εγκατάσταση και όχι wubi". Τι λέτε?
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sudobash » 18 Νοέμ 2008, 12:30

ilpara έγραψε:Πολλά από τα προβλήματα χρηστών έχω διαπιστώσει ότι οφείλονται σε wubi. Και βλέπω ότι οι "γκουρού" της κοινότητας μας αποθαρρύνουν το wubi και ενθαρρύνουν κανονική εγκατάσταση. Με αφορμή και τοπαραπάνω του ftso, να προτείνω αν κάποιος ενδιαφέρεται και θέλει, στα τεχνικά θέματα, να γράψει άρθρο με θέμα "Γιατί προτιμάμε κανονική εγκατάσταση και όχι wubi". Τι λέτε?

Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ταίριαζε περισσότερο στη δική σου ενότητα "Ελεύθερο Άρθρο (σχόλια-σκέψεις)" και όχι στα τεχνικά άρθρα... οπότε είτε θα μπορούσες να ασχοληθείς εσύ είτε να συνεργαστείς με κάποιον που θα προθυμοποιηθεί να το συντάξετε μαζί.
Ubuntu 9.10 32bit | 2 x Intel Core 2 Duo T5500 @ 1.66GHz | 2GB DDR2 RAM | Intel 950 Graphics
Richard Stallman wrote the compiler God used. The Big Bang was the Universe's first segfault.
Άβαταρ μέλους
sudobash
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 18 Νοέμ 2008, 12:37

sudobash έγραψε:
ilpara έγραψε:Πολλά από τα προβλήματα χρηστών έχω διαπιστώσει ότι οφείλονται σε wubi. Και βλέπω ότι οι "γκουρού" της κοινότητας μας αποθαρρύνουν το wubi και ενθαρρύνουν κανονική εγκατάσταση. Με αφορμή και τοπαραπάνω του ftso, να προτείνω αν κάποιος ενδιαφέρεται και θέλει, στα τεχνικά θέματα, να γράψει άρθρο με θέμα "Γιατί προτιμάμε κανονική εγκατάσταση και όχι wubi". Τι λέτε?

Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ταίριαζε περισσότερο στη δική σου ενότητα "Ελεύθερο Άρθρο (σχόλια-σκέψεις)" και όχι στα τεχνικά άρθρα... οπότε είτε θα μπορούσες να ασχοληθείς εσύ είτε να συνεργαστείς με κάποιον που θα προθυμοποιηθεί να το συντάξετε μαζί.

... απλά δουλεύω αυτό που έχω ήδη δηλώσει, συνεπώς αν δεν το πιάσει άλλος ίσως το κοιτάξω στο μέλλον.
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 18 Νοέμ 2008, 14:50

Aν θέλετε μπορώ να το κάνω εγώ. Γιατί να προτιμάται κανονική εγκατάσταση αντί για wubi.
Από την άλλη δεν ξέρω κατά πόσο μας "συμφέρει" να "αποδoμήσουμε" τη χρησιμότητα του wubi, όταν αυτό παρουσιάστηκε ως ένα από τα key new features to 8.04.
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 18 Νοέμ 2008, 15:17

kalakouentin έγραψε:Aν θέλετε μπορώ να το κάνω εγώ. Γιατί να προτιμάται κανονική εγκατάσταση αντί για wubi.
Από την άλλη δεν ξέρω κατά πόσο μας "συμφέρει" να "αποδoμήσουμε" τη χρησιμότητα του wubi, όταν αυτό παρουσιάστηκε ως ένα από τα key new features to 8.04.

Σωστός ο @kalakouentin

Εγώ λέω να γράψεις τι και πως (θετικά που έχει και λειτουργιά του) για το wubi, αλλά να αναφέρεις και τα ελαττώματά του καθώς και οτι υπάρχει διαδικασία μετατροπής σε κανονική εγκατάσταση...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sudobash » 18 Νοέμ 2008, 15:24

ftso έγραψε:
kalakouentin έγραψε:Aν θέλετε μπορώ να το κάνω εγώ. Γιατί να προτιμάται κανονική εγκατάσταση αντί για wubi.

Σωστός ο @kalakouentin

Εγώ λέω να γράψεις τι και πως (θετικά που έχει και λειτουργιά του) για το wubi, αλλά να αναφέρεις και τα ελαττώματά του καθώς και οτι υπάρχει διαδικασία μετατροπής σε κανονική εγκατάσταση...

Όλα αυτά όμως στην περίπτωση που συμφωνήσει με τον Ηλία.. και εφόσον έχει ήδη αρχίσει το άρθρο του για το επόμενο τεύχος, μάλλον μεταφέρεται για το επόμενο.
Ubuntu 9.10 32bit | 2 x Intel Core 2 Duo T5500 @ 1.66GHz | 2GB DDR2 RAM | Intel 950 Graphics
Richard Stallman wrote the compiler God used. The Big Bang was the Universe's first segfault.
Άβαταρ μέλους
sudobash
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 18 Νοέμ 2008, 15:28

sudobash έγραψε:
ftso έγραψε:

Σωστός ο @kalakouentin

Όλα αυτά όμως στην περίπτωση που συμφωνήσει με τον Ηλία.. και εφόσον έχει ήδη αρχίσει το άρθρο του για το επόμενο τεύχος, μάλλον μεταφέρεται για το επόμενο.

Φυσικά... :D
Εγώ απλά την ιδέα έριξα, τώρα αν την υλοποιήσει ο @kalakouentin ή ο @ilpara, ή αν θα γίνει σε αυτό το τεύχος ή στο επόμενο δεν ξέρω.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 18 Νοέμ 2008, 15:53

Φαίνεται ότι τα άρθρα για αυτό το τεύχος έχουν κλείσει. Ίσως να έκανε μια αναφορά περί wubi και ότι ενθαρρύνουμε κανονική κλασσική εγκατάσταση ο gourgi στο Σελίδα 26 - Hints and tips?
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 18 Νοέμ 2008, 15:55

Επίσης στα νέα:
Θεωρώ ότι αν και σχετικά "mpagiatiko" πρέπει να μπει μια αναφορά στο OpenOffice 3.0, ίσως και ολοσέλιδη. Για την ώρα δεν έχω δει κάποιο άλλο σημαντικό open source project να βγάζει κάτι και τίποτα σχετικά με το νέο OO δεν έχει αναφερθεί.
Το Sunbird έβγαλε την έκδοση 0.9 πριν από κάνα μήνα και βλέποντας το release cycle τους αμφιβάλλω σοβαρά αν θα καταφέρουν να βγάλουν την 1.0 πριν το Γενάρη-Φλεβάρη του '09 άρα ίσως αν δεν δείτε τίποτα άλλο...
To Lyx έβγαλε την έκδοση 1.6.0 (γενικά το Lyx βγάζει "αργά-αργά" τις καινούριες του εκδόσεις έτσι ΊΣΩΣ έχει κάποια βαρύτητα το όλο θέμα) αλλά θέλω να την ψάξω λίγο γιατί γενικά αρκετές εφαρμογές απλα βγάζουν κάποιες καινούριες εκδόσεις πιο πολύ για να συμβαδίσουν με το Qt. (Αν και δεν νομίζω ότι αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Lyx)
To VLC εκεί που δεν έβγαζε και πολλές αναβαθμίσεις μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες έχει πάει από την 0.8.9 στην 0.9.6 και έβγαλε και preview release την 1.0.0 πριν κανά 10ήμερο. Ίσως μέχρι να βγει το περιοδικό στις 15 να έχουνε φτάσει στην 1.0.0, στο freenode #videolan που ρώτησα που ρώτησα πάντως μου είπανε ότι ΔΕΝ θα βγει η 1.0.0 πριν τα Χριστούγεννα. Έχουν κάποια προβλήματα ακόμα με την αλληλεπίδραση inteface - core (άλλαξε ο core στην έκδοση 0.9 άλλωστε) και αλλά κυρίως είναι θέμα ότι το " as OSX port is completely broken" άρα δεν το βλέπουν... Ίσως έχουν την beta μέχρι τότε (15/12) αλλά όχι κάτι άλλο. (Και δεν ξέρω αν μια beta έκδοση αξίζει - ίσως καλύτερα να περιμένουμε το επόμενο τεύχος για κάτι μεγαλύτερο σε μια 1.0.Χ stable.)
Το Pantheios έβγαλε ΚΑΙ ΑΛΛΟ beta release της 1.0.1, το Qt έβγαλε την 4.5 preview, η Python 3000 έβγαλε το rc2 και η PostgreSQL έφτασε την 8.3.5 stable. Κοινώς λίγα πράγματα αν είσαι προγραμματιστής...

Γενικά εγώ το wubi ως εργαλείο, ποτέ δεν το είδα και πολύ ζεστά.... Θα μιλήσω με τον ilpara σχετικά και θα δούμε.
(Edit τώρα είδα τί απάντησε ο ilpara)
Και νομίζω ότι είναι το καλύτερο που πρότεινε ο ilpara. Αν κάναμε ένα τέτοιο άρθρο ίσως δίναμε μια χροιά στο όλο θέμα (του wubi) κάπως αρνητική και "κόβαμε" κόσμο από το να δοκιμάσει το Ubuntu έστω και μέσω wubi. Kαλύτερα αυτό στο tips&hints που δεν είναι τόσο "βαρύ" όσο full άρθρο. Αν επιμείνουμε να γραφτεί ένα άρθρο μπορούμε να το γράψουμε μαζί με τον ilpara, να γράψω ένα beta και να του στο στείλω να βγει stable αλλά δεν νομίζω ότι τελικά θέλουμε κάτι τέτοιο.
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 18 Νοέμ 2008, 16:13

kalakouentin έγραψε:Επίσης στα νέα:
Θεωρώ ότι αν και σχετικά "mpagiatiko" πρέπει να μπει μια αναφορά στο OpenOffice 3.0, ίσως και ολοσέλιδη. Για την ώρα δεν έχω δει κάποιο άλλο σημαντικό open source project να βγάζει κάτι και τίποτα σχετικά με το νέο OO δεν έχει αναφερθεί.

Μπαγιάτικο γενικά αλλά και φρέσκο για ubuntu αφού δεν το περιλαμβάνει το ibex, οπότε αν έβαζες και πως το εγκαθιστούμε σε 8.10 θα ήταν τέλειο ;)

Για wubi ας δούμε αν συμφωνεί ο gourgi για μια μικρή αναφορά εκεί.
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περιοδικό Ubuntistas