Lyx γραμματοσειρά

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Lyx γραμματοσειρά

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 18 Μάιος 2011, 18:02

Καλησπέρα παιδια . Προσπαθώ να γράψω στο Lyx τη διπλωματική μου αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως να αλλάξω τη γραμματοσειρά για να βάλω μια κλασική (πχ timesnew roman) για να μπορουν να τη διαβαζουν και τα windows

Βρίσκω κάτι ρυθμίσεις και πάω να αλλάξω την γραμματοσειρά αλλά μετά όταν κάνω preview το κειμενο μου σε pdf η γραμματοσειρα δεν έχει αλλάξει , έχει παραμείνει η ίδια

Μηπως γνωρίζει κάποιος απο Lyx να μου δώσει τα φώτα του ? Το έχει αντιμετωπίσει κανείς άλλος ? :problem:
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριος | Προγραμματισμός: C | Αγγλικά: Μέτρια
Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (en_US.UTF-8),
Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 2016 MiB ‖ ASUS INC. P5Q
AMD nee ATI RV770 [Radeon HD 4850] [1002:9442]
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Re: Lyx γραμματοσειρά

Δημοσίευσηαπό monkgr » 23 Μάιος 2011, 11:58

Δὲν κατάλαβα ποιὸ ἀκριβῶς εἶναι τὸ πρόβλημά σου: θέλεις νὰ διαβάζεται ἀπὸ τὰ Windows τὸ .lyx ἀρχεῖο ἢ τὸ τελικὸ .pdf; Γιὰ μὲν τὴν πρώτη περίπτωση κάνεις τὶς ρυθμίσεις μέσα ἀπὸ τὸ Lyx (Tools -> Preferences -> Look & Feel -> Screen Fonts), γιὰ δὲ τὴν δεύτερη, ἂν ἔχεις φτιάξει τὶς ρυθμίσεις ὥστε τὸ πρόγραμμα νὰ χρησιμοποιεῖ XeLateX (κάτι ποὺ σοῦ τὸ συστήνω ἀνεπιφύλακτα - θὰ σοῦ λύσει τὰ χέρια σὲ πολλὰ θέματα), ὁρίζεις στὸ preamble ποιὲς γραμματοσειρὲς θέλεις γιὰ serif, sans serif καὶ monospace.
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 23 Μάιος 2011, 13:42

To θέμα μου αυτη τη στιγμή είναι οτι δε ξέρω πώς μπορώ να αλλάξω γραμματοσειρα. Πάω στο document>setings>γραμαμτοσειρες και βλέπω κάτι επιλογές που έχει για roman, sans serif και typewriter και το κάθε ενα έχει ελάχιστες επιλογές . Μόνο αυτές είναι οι γραμματοσειρές ? Το office εχει πιο πολλες :P

Δεν μπορώ να βάλω για παράδειγμα μια γραμματοσειρά του office (πχ Times new roman )?

Δεν έχω πολυκαταλάβει τι παίζει με τις γραμματοσειρές , πρέπει για να αλλααξω να βάλω κάποιο κώδικα στο preamble ? Αν ναι που βρίσκω όλες τις γραμματοσειρες με τους αντιστοιχους κωδικες ?

Yγ: Σε pdf θα κάνω εξαγωγη έτσι ώστε ανεξαρτήτου γραμματοσειρας κλπ να έχει πλήρη συμβατότητα με windows
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 23 Μάιος 2011, 14:09

Τὸ Lyx δὲν εἶναι ἁπλὸς ἐπεξεργαστὴς κειμένου. Εἶναι, τρόπον τινά, ἕνας ἐξελιγμένος LateX editor, ὅπως (περίπου) οἱ Kile, TexMaker κ.λπ., ἀλλὰ μὲ περισσότερες δυνατότητες καὶ αὐτοματισμούς.
Μὲ λίγα λόγια, δὲν γλυτώνεις ἀπὸ τὴν ἀνάγκη νὰ μάθεις μερικὰ στοιχειώδη γύρω ἀπὸ τὸ TeX, τὴ LateX, τὴ δομὴ τῆς γλώσσας καὶ τὴ σύνταξη τοῦ preamble. Νομίζω ὅτι ὑπάρχουν σελίδες στὰ ἑλληνικά - π.χ. στὸ site τοῦ Ε.Μ.Π. - ποὺ σὲ βάζουν στὸ νόημα. Ἀλλὰ θέλει διάβασμα... Καὶ δὲν ξέρω ἂν σὲ παίρνει τώρα, λόγῳ ἄμεσης ἀνάγκης γιὰ τὴν ἐργασία σου... Sorry!

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 23 Μάιος 2011, 14:32

monkgr έγραψε:Τὸ Lyx δὲν εἶναι ἁπλὸς ἐπεξεργαστὴς κειμένου. Εἶναι, τρόπον τινά, ἕνας ἐξελιγμένος LateX editor, ὅπως (περίπου) οἱ Kile, TexMaker κ.λπ., ἀλλὰ μὲ περισσότερες δυνατότητες καὶ αὐτοματισμούς.
Μὲ λίγα λόγια, δὲν γλυτώνεις ἀπὸ τὴν ἀνάγκη νὰ μάθεις μερικὰ στοιχειώδη γύρω ἀπὸ τὸ TeX, τὴ LateX, τὴ δομὴ τῆς γλώσσας καὶ τὴ σύνταξη τοῦ preamble. Νομίζω ὅτι ὑπάρχουν σελίδες στὰ ἑλληνικά - π.χ. στὸ site τοῦ Ε.Μ.Π. - ποὺ σὲ βάζουν στὸ νόημα. Ἀλλὰ θέλει διάβασμα... Καὶ δὲν ξέρω ἂν σὲ παίρνει τώρα, λόγῳ ἄμεσης ἀνάγκης γιὰ τὴν ἐργασία σου... Sorry!

Το ξέρω ότι θέλει και το Lyx κάποιες εντολές να ξέρεις . Εχω περιθώριο αρκετο για την εργασία και έχω μάθει ήδη αρκετές εντολές . Μου πέρνει ώρα αλλα googlαρω το κάθε τι που θέλω να κάνω και το βρίσκω σε διάφορα tutorials . Δεν θέλω να το εγκαταλείψω γιατι βλέπω ότι έχει απιστευτες δυνατότητες . Απλά ΔΕΝ συγκρίνεται με το office
Aλλα στις γραμματοσειρες έχω κολήσει τώρα . Δώσε μου αν έχεις ότι λινκ ξέρεις ας ειναι και στα αγγλικά , δεν έχω πρόβλημα να μάθω και λίγο κώδικα απο Latex , το επιδιώκω άλλωστε :)
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 23 Μάιος 2011, 14:54

Νομίζω ὅτι τὸ καλύτερο θὰ ἦταν νὰ ἀπευθυνόσουν στὸν «πρεσβύτη» τοῦ εἴδους ἐν Ἑλλάδι, τὸν Ἀπόστολο Συρόπουλο (μπορεῖς νὰ τὸν βρεῖς στὸ Φατσοκιτάπι, κοινῶς Facebook, ἔχει καὶ δικό του blog κάπου), και ἀκόμη καλύτερο νὰ ἀγόραζες τὸ βιβλίο του γιὰ τὴν Xelatex (ἡ χρήση της εἶναι σχεδὸν μονόδρομος). Μερικὰ links:

http://scripts.sil.org/cms/scripts/page ... m_id=XeTeX
http://www.eutypon.gr/
http://obelix.ee.duth.gr/~apostolo/

Ἀργότερα θὰ σοῦ στείλω καὶ ἄλλα... Σόρυ, ἀλλὰ θὰ μοῦ καεῖ τὸ φαΐ! :oops:

Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 23 Μάιος 2011, 15:01

Ευχαριστώ !!! Ότι άλλο θεωρείς χρήσιμο βάλτο :)

Eπίσης αν θες και εχεις χρόνο μου λες τι ειναι το ΧΕLATEX? Σε τι διαφέρει, πρέπει να κάνω εγκατασταση και αυτο? :)
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 23 Μάιος 2011, 15:50

Το xelatex είναι ένας από τους compiler που μπορεις να χρησιμοποιήσεις για να μετατρέψεις το αρχείο *.tex σε *pdf. Για λόγους που αν θες να τους αναλύσουμε άνοιξε άλλο thread, είναι το καλύτερο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για ελληνικά κείμενα.

Lyx and XelateX. Δες και αυτό

Για τις γραμματοσειρές δες το template και εδώ. Αφού ορίσεις το xelatex στο Lyx βάλε στο preamble τα \set*font{fontname} και θα είσαι έτοιμος ;)
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 23 Μάιος 2011, 20:14

Λοπόν παιδιά ακολούθησα αυτόν τον οδηγό για να εγκαταστήσω το Xetex-Xelatex (το ίδιο είναι?)

Ανοίγω τώρα το Lyx και πάω Εγγραφο>ρυθμίσεις>γραμματοσειρά , αλλά δεν μπορώ να επιλέξω την επιλογη "Use non tex fonts via Xetex/Luatex" μήπως γνωρίζετε γιατί ? Δεν πρέπει να επιλέξω πρώτα αυτη την επιλογή και μετά να βάλω στο preamble τον αντιστοιχο κώδικα του font που θέλω ?

Οριστε και ενα screenshot για να καταλαβετε τι λεω :

Η διαδικασία αυτη δεν είναι..? η τα έκανα λάθος ? :oops:
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 23 Μάιος 2011, 21:43

Πρῶτα πρέπει νὰ ρυθμίσεις τὸ Lyx νὰ συνεργάζεται μὲ τὸ XeLaTeX, τὸ ὁποῖο οὐσιαστικὰ ἀντικαθιστᾶ τὸ LaTeX. Θὰ πρέπει νὰ κάνεις κάποιες μικροεπεμβάσεις στὶς προτιμήσεις (preferences). Δὲς ἐδῶ:
http://wiki.lyx.org/LyX/XeTeX
Μιὰ ἀρκετὰ διαφωτιστικὴ σελίδα εἶναι αὐτὴ τοῦ Πολυτεχνείου, ὅπως σοῦ ἔλεγα. Εἶναι ἐδῶ:
http://foss.ntua.gr/wiki/index.php/%CE% ... E%BF_XeTeX
Ἀλλὰ πιστεύω ὅτι κάλλιστα μπορεῖς νὰ κάνεις τη δουλειά σου καὶ μὲ TeXmaker ἢ (ἂν ἔχεις περιβάλλον KDE) Kile. Καὶ ἐδῶ θὰ πρέπει φυσικὰ νὰ κάνεις τροποποιήσεις γιὰ νὰ ἔχεις XeLaTeX, ἀλλὰ ἀξίζει τὸν κόπο. Τὸ καλὸ τοῦ Lyx εἶναι ὅτι μπορεῖς νὰ ἔχεις ἄμεση προεπισκόπηση τῶν σελίδων σου καὶ ὅτι σοῦ ἔχει ἀρκετὰ «ἕτοιμα» πράγματα. Τὸ μειονέκτημά του εἶναι ὅτι χάνει σὲ εὐελιξία.
Ἀφοῦ ἀποφάσισες νὰ ἀσχοληθεῖς, θὰ σὲ συμβούλευα (ἴσως μετὰ τὴν παράδοση τῆς ἐργασίας σου, γιατὶ τώρα σίγουρα δὲν θὰ ἔχεις τὸν χρόνο) νὰ διαβάσεις τὸ The Not So Short Introduction to LaTeX 2ε (ὑπάρχει στὸ Internet καὶ συγκεκριμένα ἐδῶ: www.ctan.org/tex-archive/info/lshort/english/lshort.pdf) καὶ τὸ βιβλίο τοῦ Συρόπουλου (Ψηφιακὴ τυπογραφία μὲ τὸ XeLaTeX).

Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες