Κλείδωμα αρχείων και για τον root!

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κλείδωμα αρχείων και για τον root!

Δημοσίευσηαπό kmarinis88 » 13 Οκτ 2010, 21:18

Συγχωρέστε με εάν είναι λάθος το thread, αλλά προς στιγμής μου φάνηκε το πιο κατάλληλο.

Τι θέλω να κάνω; Έστω ότι έχω ένα αρχείο απλό, που μέσα έχω γραμμένα κάτι πραγματάκια. Το θέμα είναι ότι το αρχείο αυτό θέλω να έχω την δυνατότητα να μπορώ να το διαβάζω χωρίς όμως να έχω την δυνατότητα να το κάνω write ή delete. Εύκολο θα μου πείτε...

Εγώ όμως θέλω να μην μπορώ να το διαγράψω ακόμη και εάν έχω λογαριασμό root. Θα μπορούσα ας πούμε να μπαίνω από άλλον λογαριασμό και νη μην έχω πρόσβαση στον root, αλλά μετά δεν θα μπορώ να κάνω εγκατάσταση λογισμικού κλπ.

Στα Windows είχα μια εφαρμογή το Folder Guard που με ικανοποιούσε απόλυτα και μάλιστα αν σκεφτόσουν να κάνεις Uninstall το Folder Guard για να αποκτήσεις πρόσβαση σου ζητούσε και κωδικό. Έψαξα αλλά δεν βρήκα αντίστοιχο. Καμία βοήθεια;
System:
Intel Core Q8300 @2.50GHz | 4.00GB RAM | NVIDIA GeForce GTX 260 | Creative SoundBlaster Audigy 4 | LG Blu-Ray Disk Drive | Windows 7, Ubunty 10.10 (upon release)

Γνώσεις
Linux: Αρχάριος | Προγραμματισμού: Πιστεύω Αρκετά Καλό (κυρίως PHP, JSP και JAVA)
kmarinis88
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Κλείδωμα αρχείων και για τον root!

Δημοσίευσηαπό s.dalas » 14 Οκτ 2010, 00:47

έγραψε:Εγώ όμως θέλω να μην μπορώ να το διαγράψω ακόμη και εάν έχω λογαριασμό root. Θα μπορούσα ας πούμε να μπαίνω από άλλον λογαριασμό και νη μην έχω πρόσβαση στον root, αλλά μετά δεν θα μπορώ να κάνω εγκατάσταση λογισμικού κλπ.

γιατί λες οτι δεν μπορείς να κάνεις εγκατάσταση λογισμικού? μια χαρά μπορείς. και για αυτό άλλωστε χρησιμοποιούμε την εντολή sudo. έτσι πέρνουμε απο απλοί χρήστες δικαιώματα root όποτε χρειάζεται. εσύ δλδ κάνεις log in σαν root user? νομίζω εδώ και 2 εκδόσεις δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα ενεργοποιήσης log in as root. ποια έκδοση χρησιμοποιείς? όσο για το συγκεκριμένο αρχείο αν πατήσεις δεξι κλικ και ιδιότητες έχει καρτέλα με τα permissions ποιος και τι μπορεί να κάνει αναλυτικά
...Open minds using open source...
Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω | Προγραμματισμός: Πολύ λίγα | Αγγλικά: οφ κορς
Desktop -> Dual Core 2.5GHz, 5Gb of Ram, 640Gb HD, Nvidia 9500GT + Ubuntu 13.10 = Life is simple...
Notebook -> 10.04 dual boot Win 7 σε lenovo ideapad U350
;) Οδηγός προς Νεοεισερχομένους ;) Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες ;) http://UbuntuForums.org ;)
Άβαταρ μέλους
s.dalas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kmarinis88 » 14 Οκτ 2010, 00:55

Sorry εάν έγινα λίγο ακαταλαβίστικος...

Το θέμα είναι ότι σαν χρήστης θα μπορώ να παρω δικαιώματα Root και να επεξεργαστώ το αρχείο και τα permissions του.
Εάν έχω άλλο λογαριασμό που δεν έχει δικαιώματα διαχείρησης δεν μπορώ να εγκαταστήσω προγράμματα.

Βασικά το θέλω γιατί έχω κάνει block κάποια sites του αδελφού μου (μέσω του αρχείου hosts) και θέλω να βρω έναν τρόπο να μην μπορεί να τα ακυρώσει.

Χρησιμοποιώ την 10.10!
System:
Intel Core Q8300 @2.50GHz | 4.00GB RAM | NVIDIA GeForce GTX 260 | Creative SoundBlaster Audigy 4 | LG Blu-Ray Disk Drive | Windows 7, Ubunty 10.10 (upon release)

Γνώσεις
Linux: Αρχάριος | Προγραμματισμού: Πιστεύω Αρκετά Καλό (κυρίως PHP, JSP και JAVA)
kmarinis88
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 14 Οκτ 2010, 01:02

Θελεις δηλαδη να φτιαξεις ενα αρχειο που να μην καταστρεφεται με τιποτα;

Το Folder Guard που λες σου ζητουσε κωδικο? Σε τι Windows το δουλευες?
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kriti » 14 Οκτ 2010, 01:05

viewtopic.php?f=9&t=10112
για δες αυτο
manjaro - hp pavilion -geforce 7400 -1,73 dualcore
Άβαταρ μέλους
kriti
daemonTUX
daemonTUX

IRC: kriti
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kmarinis88 » 14 Οκτ 2010, 01:10

@ kriti, το σκέφτηκα αυτό με την κρυπτογράφηση, αλλά μετά θα μπορεί ο υπολογιστής να διαβάσει το αρχείο hosts και να καταλαβαίνει ποια sites να μην ανοίξει;
@ makisM1, ΝΑΙ! Το Folder guard βασικά κλείδωνε, έκανε αόρατους φακέλους, αόρατα τα αρχεία, τα πάντα έκανε. Και για να το ξεκλειδώσεις ζητούσε κωδικό. Windows 7 (Δεν το έτρεξα μέσω wine, αφού δεν έχει νοήμα. Διαφορετικά filesystem του Windows και του Linux - Unix).
System:

Γνώσεις
kmarinis88
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kriti » 14 Οκτ 2010, 01:12

kmarinis88 έγραψε:@ kriti, το σκέφτηκα αυτό με την κρυπτογράφηση, αλλά μετά θα μπορεί ο υπολογιστής να διαβάσει το αρχείο hosts και να καταλαβαίνει ποια sites να μην ανοίξει;

δοκιμασε το δεν χανει τιποτα
manjaro - hp pavilion -geforce 7400 -1,73 dualcore
Άβαταρ μέλους
kriti
daemonTUX
daemonTUX

IRC: kriti
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 14 Οκτ 2010, 01:23

Απο τα Vista και μετα ειχα καποιο προβλημα... Αλλα στα ΧΡ που τα ξερω καλυτερα, μπορω να μπω και να ανοιξω αρχεια που δεν σε αφηνουν τα ΧΡ να τα ανοιξεις ουτε σαν Administrator (System Volume Information τα restore points). Μπαινεις με LiveCD ωραιοτατα και κανεις ο,τι edit θελεις...

Αν θελεις να κρυψεις αρχεια απο αδιακριτα ματια, φτιαξε ενα φακελο .cbz (συμπιεσμενο αρχειο, με password). Αν το κανεις διπλο κλικ απο το Nautilus, σου λεει οτι ειναι αδειο. Αν το κανεις mount με τον Archive Manager, μολις πας να ανοιξεις κατι σου ζηταει Password. Στα permissions μπορεις να βαλεις ο,τι θελεις, αλλα ο root μπορει να το σβησει... Δεν μπορει ομως να το διαβασει... δεν νομιζω οτι τα passwords τετοιου αρχειου φυλαγονται εξω απο το φακελο...
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kmarinis88 » 14 Οκτ 2010, 01:29

@ Makis M1, έχεις δίκαιο αλλά εγώ δεν θέλω οποιοδήποτε αρχείο. Θέλω συγκεκριμένα το hosts στο φάκελο etc. Και ούτε μπορώ να του αλλάξω όνομα. Τώρα για το Live CD δεν πιστεύω να αποτελέσει πρόβλημα αυτό...

Τι να πω ρε παιδιά... Και εγώ όπου έψαξα δεν βρήκα κάτι. Ίσως με το iptables;
System:

Γνώσεις
kmarinis88
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 14 Οκτ 2010, 01:38

Γιατι δεν τα μπλοκαρεις απο το router? Στο δικο μου router αν δεν κανω λαθος, μπορω να κοψω προσβαση σε συγκεκριμενα sites, ακομη και για συγκεκριμενες μονο ωρες την ημερα. Και το password το εχω μονο εγω...

Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες