Πληροφορία σχετικά με ΜAXIMA

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Πληροφορία σχετικά με ΜAXIMA

Δημοσίευσηαπό gravity » 13 Απρ 2010, 15:49

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε κάποιο καλό manual/tutorial ή guide για το maxima. Έχω ψάξει γενικά στο internet έχω βρεί κάποια πράγματα αλλά όχι και τόσο ποιοτικά.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δε γνωρίζω αν πρέπει η ερώτηση να μπεί στην ενότητα "το σχολείο του φόρουμ".Ζητώ συγνώμη αν έχω κάνει λάθος και έπρεπε να μπει κάπου διαφορετικά. :?
gravity
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Πληροφορία σχετικά με ΜAXIMA

Δημοσίευσηαπό pros » 13 Απρ 2010, 16:14

Το θέμα μετακινήθηκε στην κατάλληλη δημόσια συζήτηση.

10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 13 Απρ 2010, 16:16

Στο google βρήκα αυτό, που μάλλον το έχεις βρεί και εσύ.

Γιατί δεν σου κάνει?
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gravity » 13 Απρ 2010, 23:05

Πολύ καλό φαίνεται απλά επειδή έχω να κάνω με προβλήματα ιδιοτιμών και δε είδα πουθενά να κάνει νύξη για μη γενικευμένα προβλήματα. Βέβαια θα το μελετήσω καλύτερα. Απλά εψαχνα να βρω κανά pdf αλλά να είναι advanced engineering.
Ευχαριστώ πολύ πάντως και πάλι.
gravity
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 13 Απρ 2010, 23:48

Πώς ακριβώς εννοείς το ποιοτικά? ;)

Σε pdf έχω τα ακόλουθα για offline χρήση : http://jump.fm/RXJNK (γενικά τα είχα κατεβάσει προ καιρού και σχεδόν σίγουρα όλα είναι από site του internet που μπορείς και εσύ να τα βρεις εύκολα, υπάρχει και ένα στα ελληνικά που είχα βρει)
Επίσης στο http://maxima.sourceforge.net/documentation.html το Introduction to Maxima του Richard Rand σίγουρα κοιτάει λίγο κάποια θέματα ιδιοτιμών όπως και αρκετά άλλα
Γενικά όπου αναφέρεται το πακέτο eigen είσαι μέσα! (λχ. στο ίδιο το Maxima Reference Manual :D )

Αν κοιτάς θέματα με προβλήματα ιδιοτιμών γιατί δεν πας σε ένα κατεξοχήν πακέτο για matrices? (Κοινώς SciLab ή Οctave)
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gravity » 14 Απρ 2010, 01:27

Φαίνονται πολύ καλά τα scilab and Octave. Δεν τα γνώριζα καθόλου και φαίνεται να έχουν αντιστοιχία με matlab. Η μεταξύ τους διαφορά?
Σίγουρα δε θα είναι όσο δυνατό είναι το MAXIMA αλλά για αυτό που θέλω νομίζω μου ταιριάζουν.Ευχαριστώ για τα pdf που μου έστειλες.(δεν τα είχα βρει).ευχαριστώ και πάλι. :thumbup:
gravity
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 14 Απρ 2010, 02:55

H διαφορά μεταξύ SciLab και Octave σε σχέση με το MatLab είναι σε _κάποια_ αντιστοιχία η διαφορά του Gnumeric και του OO Spreadsheet με το Excel.
Και το SciLab και το Octave είναι free και ανοιχτού κώδικα, επικαλύπτονται στις βασικές τους λειτουργίες και μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως σε βασικό επίπεδο το MatLab.
Βασικές διαφοροποιήσεις (ή μάλλον ελλείψεις) εντοπίζονται σε πιο εξειδικευμένα πεδία (κοινώς στα toolboxes).

Προσωπικά (με βάση τα δικά μου κριτήρια) θεωρώ το SciLab πιο ποιοτικό και αυτόνομο ως έργο από ότι το Octave.
Το SciLab είναι πιο κοντά στο _λίγα_και_καλά_ ενώ το Octave είναι πιο πολύ _τα_πάντα_όλα_ :D. (πχ. το SciLab δεν έχει αρκετά από τα αντίστοιχα Matlab toolboxes που υπάρχουν ήδη _ημιτελή_ στο Octave. Από την άλλη το SciLab έχει επενδύσει στο Scicos ως βιώσιμο αντικατάστατο του Simulink, τη στιγμή που τα αντίστοιχα simulink addons του Octave, απλά είναι σε εμβρυακή μορφή)
Πάντως νομίζω ότι οι εντολές στο Octave βρίσκονται σε καλύτερη αντιστοιχία με το MatLab από ότι στο SciLab.
( Από πλευράς ταχύτητας είναι το ίδιο αργά.... :D )
Στο forum ο Dimitris έχει δημοσιεύσει ένα βασικό tutorial για Octave. Υπάρχει και ένα αντίστοιχο tutorial για SciLab από μένα.

Συμβουλή: Αν θες να κάνεις _σοβαρές_ προσομοιώσεις ως μηχανικός "bite the bullet now" και μάθε/χρησιμοποίησε Lapack ή GSL.
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gravity » 14 Απρ 2010, 11:33

Eντάξει όλα τα προγράμματα (MATLAB,FORTRAN) δουλεύουν με LAPACK. Πακέτο είναι το οποίο θα φορτωθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα επιλέξω. Δούλευα σε φορτραν και μετά πηγα σε ματλαμπ (γρήγορη η φορτραν αλλά πρέπει να ξέρεις πολύ καλά προγραμματισμό για να μη σπάσουν τα νεύρα σου).Ματλαμπ πιο εύκολη στο χειρισμό και μπορείς να χειριστείς και να ελέγξεις πιο γρήγορα το κώδικα σου (1300 γραμμές) ο οποίος θεωρείται και σχετικά μικρός. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν είναι opensource και δε γουστάρω καθόλου. Οπότε μάλλον θα είναι καλύτερα ένα από τα schilab και octave. Maxima φαίνεται να ακολυθεί λογική fortran.
gravity
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 14 Απρ 2010, 14:11

Θα υπάρχουν μεγάλα overhead με αυτά τα πακέτα που αναφέρεις. SciLab και Octave δεν έχουν ουσιώδη διαφορά σε ταχύτητα από ότι το Matlab. (αν και υποπτεύομαι ότι σε μεγάλα προγράμματα θα είναι λίγο πιο αργά)
Η διαφορά ταχύτητας μετάξύ Lapack ή GSL σε σύγκριση με Matlab, R, Octave, etc. είναι σε τάξη (ίσως και τάξεις) μεγέθους :P

Ως μια _μέση_ λύση κοίταξε το armadillo http://arma.sourceforge.net/ . Δείχνει αρκετά υποσχόμενο. Φαίνεται να είναι από τους γρηγορότερους wrappers σε LAPACK. Έχουν μέχρι και ένα conversion table συντακτικού μεταξύ Matlab/Octave και Armadillo!

(Γενικά είμαι από στους GSL-funs αλλά αυτό είναι πιο πολύ θέμα εργαστηρίου! Και μη μπερδεύεσαι : Το LAPACK είναι γραμμένο σε Fortran όχι η Fortran σε LAPACK.)
Εικόνα
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gravity » 14 Απρ 2010, 16:56

Mεγάλε με χάωσες..Γνωρίζω ότι η LAPACK είναι βιβλιοθήκη η οποία "τραβιέται" από fortran,schilab κτλ. Υπάρχει LAPACK ως γλώσσα προγραμματισμού όπως είναι ματλαμπ ή φορτραν ή τελοσπάντων κάποια άλλη γλώσσα προγραμματισμού με το δικό της γραφικό περιβάλλον.Γιατί κοίταξα λίγο μεν και είδα ότι παρέχει ρουτίνες ,συναρτήσεις για επίλυση αριθμητικών προβλημάτων. Μάλλον κάτι κατάλαβα λάθος????
gravity
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες