Το "βάρος" μιας μεγάλης εφαρμογής...

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Το "βάρος" μιας μεγάλης εφαρμογής...

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 30 Δεκ 2009, 17:17

Έχω πει γράψει πολλές φορές τα χίλια καλά του OpenOffice.org και ότι είναι ένα από τους λόγους που με έφεραν στο linux. To Χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά από την έκδοση 1.1.3 και μάλιστα έχω γράψει και την πτυχιακή μου μ' αυτό. Όμως σήμερα ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση. Είχα πάει να παραδώσω κάποια πορίσματα (είπαμε γεωπόνος είμαι) για ζημιές σε αμπέλια και μου είχε δώσει ο επόπτης το αμπελουργικό μητρώο. Είχα και το laptop μαζί μου προκειμένου να τσεκάρω κάποια πράγματα.
Το μητρώο είναι ένα φύλλο xls αποτελούμενο από πάνω από 63.000 γραμμές και 17 στήλες με τα διάφορα στοιχεία των παραγωγών και των αγροτεμαχίων τους. Στο διπύρηνο laptop μου με τα 3 GB RAM έκανε 5 λεπτά να ανοίξει (εντάξει ψέμματα λέω 4λεπτά και 22 δευτερόλεπτα) κατά τη διάρκεια των οποίων ήταν και οι 2 επεξεργαστές στο 100%. Όταν πια άνοιξε προσπαθούσα μάταια να κάνω αναζήτηση στα στοιχεία καθώς κάθε τόσο γκρίζαρε. Αποτέλεσμα,να αναγκαστώ να μπώ στα Windows και να χρησιμοποιήσω τη δοκιμαστική έκδοση του MS Office 2007 (που έτυχε και δεν είχα απεγκαταστήσει ακόμη) που το άνοιγε αμέσως.
Έχω ήδη αναφέρει παρόμοια ιστορία με μία προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που έκανε 10 λεπτά να την ανοίξει.
Αυτά προς γνώση συμμόρφωση και βελτίωση! Γιατί δεν έχω καμμία όρεξη να ξαναγυρίσω στα Windows. Αν δε βρεθεί όμως τρόπος από τους developer να "ελαφρύνει" αυτή η εφαρμογή να μην απορρούμε γιατί δε χρησιμοποιείται σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.
Να σημειώσω ότι το μετέτρεψα και σε ods μορφή, αλλά μικρή η διαφορά. Επίσης ο 1000αρης Celeron, με 256 RAM και MS-Office2000 που ήταν αποθηκευμένο το αρχείο έκανε μερικά δευτερόλεπτα να το ανοίξει. Τέλος το gnumeric δεν εμφάνιζε σωστά τα στοιχεία

σσ. Καταγραφή εμπειρίας είναι. Δεν αποτελεί αναφορά προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να επαινέσει το αντίστοιχο εμπορικό πρόγραμμα της Microsoft, το οποίο και αρνούμαι να αγοράσω, όπως επίσης προσπαθώ να αποφεύγω και τη χρήση του, ούτε βέβαια και να "πυροδοτήσω" κάποιο πόλεμο υπερ ή κατά κάποιου λειτουργικού. Είναι άλλωστε επιλογή ΜΟΥ το ubuntu(για χίλιους-δυό λόγους). Απλά δείτε το απλά ως "παράπονο" προς τους developers του OpenOffice.
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Re: Το "βάρος" μιας μεγάλης εφαρμογής...

Δημοσίευσηαπό pkst » 30 Δεκ 2009, 18:49

Ενας λόγος ακόμα για να υιοθετήσεις ανοικτά πρότυπα και όχι κλειστά πρότυπα γα τα αρχεία σου: Για να μην εχεις πρόβλημα συμβατότητας σε καμμιά εφαρμογή η λειτουργικό σύστημα. Υιοθετώντας το odf δεν θα εχεις τέτοια προβλήματα πουθενά.

To doc, xls κοκ είναι κλειστά πρότυπα εμπορικών εφαρμογών που απλά τα χειρίζεται το openoffice για λόγους συμβατότητας. H κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού δεν είχε ποτέ σαν στόχο να γράφει κώδικα για να "σπάει" τα κλειστά πρότυπα, αλλά να γράφει ελεύθερο κώδικα προσβάσιμο από όλους για την ανταλλαγή της γνώσης και της πληροφορίας.
And the beast shall be made legion. Its numbers shall be increased a thousand thousand fold. The din of a million keyboards like unto a great storm shall cover the earth, and the followers of Mammon shall tremble.
Άβαταρ μέλους
pkst
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: pkst
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 30 Δεκ 2009, 19:03

@emmsarris
:think: Δοκίμασε τo KSpread του Koffice
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 30 Δεκ 2009, 19:32

pkst έγραψε:Ενας λόγος ακόμα για να υιοθετήσεις ανοικτά πρότυπα και όχι κλειστά πρότυπα γα τα αρχεία σου: Για να μην εχεις πρόβλημα συμβατότητας σε καμμιά εφαρμογή η λειτουργικό σύστημα. Υιοθετώντας το odf δεν θα εχεις τέτοια προβλήματα πουθενά.

To doc, xls κοκ είναι κλειστά πρότυπα εμπορικών εφαρμογών που απλά τα χειρίζεται το openoffice για λόγους συμβατότητας. H κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού δεν είχε ποτέ σαν στόχο να γράφει κώδικα για να "σπάει" τα κλειστά πρότυπα, αλλά να γράφει ελεύθερο κώδικα προσβάσιμο από όλους για την ανταλλαγή της γνώσης και της πληροφορίας.

Δεν είναι θέμα δικό μου, αλλά της υπηρεσίας, των ενώσεων και των συνεταιρισμών, που καταχωρούν τα στοιχεία.
Εγώ το μετέτρεψα σε .ods, αλλά και πάλι είναι τραγικά αργό κι έχει τα ίδια κολλήματα...
Όσο για τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, είτε .doc είτε .pdf που δημοσιεύονται είναι πάλι "επεξεργαστοφάγα". Νόμιζα ότι έφταιγε ο επεξεργαστής μου στο desktop, αλλά και στο laptop τα ίδια βλέπω.
sokoban4ever έγραψε:@emmsarris
:think: Δοκίμασε τo KSpread του Koffice

Το kspread είναι εντελώς ασύμβατο. Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω koffice πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά τα βρήκα μπαστούνια. Δεν είχα συμβατότητα ούτε με τα opendocument αρχεία μου. Έχει τη δική του φιλοσοφία...
Τώρα ψάχνοντας στο synaptic βρήκα κάτι που αύξησε τη συμβατότητα με το gnumeric και το εμφάνισε σωστά, αλλά το πρωί στο γραφείο δεν είχα internet να ψαχτώ...
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες