Για να δημιουργήσει κανείς κάποιο έγγραφο με ασκήσεις ή θεωρία Φυσικής, ή γενικά με κείμενο Φυσικής, εκτός από το κείμενο καθ' εαυτό και τον αντίστοιχο μαθηματικό φορμαλισμό (σύμβολα, τύποι, εξισώσεις κλπ) χρειάζεται αρκετά συχνά να εισάγει και τα αντίστοιχα σχήματα.
Οι τύποι φυσικά μπορούν να δημιουργηθούν εύκολα ή δύσκολα με χρήση των "Μαθηματικών Τύπων" του Open Office ή με τα αντίστοιχα εργαλεία της LaTeX.
Το πρόβλημα βρίσκεται στην κατασκευή των σχημάτων. Υπάρχει βέβαια ο επίπονος και ελάχιστα αποτελεσματικός τρόπος να χρησιμοποιήσει κανείς τα εργαλεία σχεδίασης του επεξεργαστή κειμένου (π.χ. Open Office) για να σχεδιάσει αυτό που θέλει μέσα στο κείμενό του. Αυτό το έχω δοκιμάσει και παλαιότερα στο M$ Office και εκτός του ότι είναι τρομερά κουραστικό να το κάνει κανείς για κάθε ένα σχήμα χωριστά, δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψει και μεγάλη γκάμα σχημάτων. (Με δεδομένο ότι τα σχετικά εργαλεία σχεδίασης δεν προορίζονται για χρήση σε σχήματα Φυσικής).
Αναζητώ έτοιμα εργαλεία/εικονίδια για σχήματα Φυσικής (εννοείται...διαθέσιμα δωρεάν) που να καλύπτουν αυτό το κομμάτι, δλδ με αυτά να μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να σχεδιάσει: κεκλιμένα επίπεδα, τροχαλίες, σώματα σε επίπεδα, απλά ηλεκτρικά κυκλώματα, σώματα κρεμασμένα από νήματα και ελατήρια κλπ κλπ. (και εννοείται να μπορεί να εισάγει εύκολα μέσα στα σχήματα τα κατάλληλα σύμβολα)
Παλαιότερα είχα χρησιμοποιήσει το Vivio της M$ το οποίο είχε έτοιμες βιβλιοθήκες εικονιδίων για διάφορα σχέδια ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά, για διαγράμματα ροής κλπ και πάλι όμως τα εικονίδιά του δεν ήταν εξειδικευμένα για Φυσική οπότε πάλι σε κάποια σχήματα κόλλαγα. Κάπου είχα ακούσει ότι η εταιρία του ακατονόμαστου έδινε επί πληρωμή τέτοιες βιβλιοθήκες εξειδικευμένες και για Φυσική (για χρήση στο Office - κάτι σε στυλ επέκταση του clip art). Ενδιαφέρομαι να μάθω αν υπάρχει κάτι σχετικό και ελεύθερο να το χρησιμοποιήσει κανείς στο Ubuntu, αν κάποιος έτυχε να δουλέψει τέτοια πράγματα. Και φυσικά να μπορεί αυτό να εξάγεται στα κατάλληλα format ώστε να μπορεί να εισάγεται και να συνεργάζεται με έγγραφα του Open Office ή της LaTeX.
ΥΓ1. Για έτοιμα σχήματα που υπάρχουν τυπωμένα δίπλα στις αντίστοιχες ασκήσεις σε βιβλία, τη λύση του σκαναρίσματος και της εισαγωγής ως εικόνα στο έγγραφο την έχω απορρίψει ως λύση κακής ποιότητας που χτυπάει πολύ άσχημα στο μάτι και τέλος πάντων ως λύση απελπισίας.
ΥΓ2. Ξέρω ότι σε προγράμματα όπως το Interactive Physics ή το Modellus κατασκευάζεις τα σχήματα για να δημιουργήσεις applets Φυσικής, αλλά δεν έχω ιδέα αν την εικόνα του σχήματος μπορείς να την εξάγεις και να την χρησιμοποιήσεις σε κάποιο έγγραφο και αν φυσικά υπάρχουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία για τη δημιουργία του σχήματος...(+ ότι είναι προγράμματα φτιαγμένα για win...) Αν κάποιος ξέρει σχετικά ας πει.