Eφαρμογή για διπλωματική

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Eφαρμογή για διπλωματική

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 16 Μάιος 2011, 13:53

Καλησπέρα σας , θέλω να ξεκινήσω τη διπλωματική μου και ψάχνω να βρώ μια κατάλληλη εφαρμογή για να την γράφω . Στηαν αρχή σκέφτηκα το libreoffice writer όμως επειδή η διπλωματική μου θα περιέχει μαθηματικούς τύπους , διαγράμματα , κυκλώματα δεν ξέρω κατα πόσο είναι εύκολο να μπούνε στο libreoffice αυτα

Έτσι σαν δέυτερη επιλογή έχω το Lyx που είναι γραφικό περιβάλλον του Latex . Θελω να σας ρωτήσω κάποια πράγματα:
1) Είναι εύκολο να εισάγω διαγράμματα , τύπους ,εικόνες κλπ στο lyx?
2)Επειτα σε τι φορμάτ αποθηκεύει τα αρχεία το lyx ? Για παράδειγμα το libreoffice τα αποθηκευει σε .odt , Ρωτάω γιατί θα ήθελα να μπορώ να την αποθηκεύσω σε doc μέσω του lyx για να μπορώ να τη δίνω στην καθηγήτρια να την ελέγχει , να την επεξεργάζεται κλπ κλπ .. υπάρχει αυτή η δυνατότητα?
3)Υποστηρίζει Ελληνικούς χαρακτήρες ?

Αν έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη εφαρμογή που θα ήταν πιο κατάλληλη ευχαρίστως να την ακουσω

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων :)
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριος | Προγραμματισμός: C | Αγγλικά: Μέτρια
Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (en_US.UTF-8),
Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 2016 MiB ‖ ASUS INC. P5Q
AMD nee ATI RV770 [Radeon HD 4850] [1002:9442]
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Re: Eφαρμογή για διπλωματική

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 16 Μάιος 2011, 15:37

Καλημέρα,
εγώ θα σου πρότεινα LaTeX. Φυσικά και υποστήριζει ελληνικούς χαρακτήρες. Ρίξε μια ματιά στα αρχεία του ubuntistas. Με το lyx δεν έχω ασχοληθεί. Eπίσης για τα κυκλώματα θα σου πρότεινα το inkscape κι από εκεί αποθηκευση ως eps (και svg φυσικά για να το επεξεργαστείς ξανα). Για διαγράμματα το gnuplot (πάλι αποθήκευση ως eps).

H εμπειρία μου με doc και παράλληλη επεξεργασία είναι μια πονεμένη ιστορία. Αν θέλει να την επεξεργάζεται κι αυτή παράλληλα τότε μόνο μέσω κάποιου version control προγράμματος και tex (το doc δεν υποστήριζεται σωστά από τα version control συστήματα). Διαφορετικά εκτυπωμένα από pdf και κόκκινο στιλό ωστε να εισάγεις εσύ τις αλλαγές.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 16 Μάιος 2011, 16:46

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Δημήτρη . Σκέφτομαι να κάνω μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσω το Lyx για να δω και πως δουλεύει .

Για να υποστηρίζει Ελληνικά θέλει κάποιο επιπλέον πακέτο που τη λύση τη βρήκα εδω

Όσον αναφορά τη μετατροπή σε .doc μόλις μου ήρθε μια νέα ιδέα : Να τα κάνω απο το Lyx εξαγωγή σε pdf και μετά μπορώ να τα κάνω μετατροπή απο pdf σε doc απο εδω : http://www.freepdfconvert.com/

Καλό δεν είναι κάτι τέτοιο ? :)

Yγ : Και το Lyx , latex δεν είναι ?
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 17 Μάιος 2011, 16:10

Καλησπέρα

Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με Lyx, αλλά γενικά ακούγονται καλά λόγια. Και το LaTeX πάντως μη νομίζεις ότι είναι κάτι τρομερό. Κάποτε ήταν φασαρία τα ελληνικά αλλά πια (ελέω ΧeLaTeX) δεν είναι έτσι. Ρίξε ένα μάτι στο link της υπογραφής μου. Σε ένα απόγευμα θα ξέρεις να κάνεις αξιοπρεπέστατα έγγραφα.

Το πρόβλημα με το word-open-office κτλ, είναι ότι όσο πιο εξιδεικευμένα πράγματα θέλεις να κάνεις τόσο πιο πολύ θα σε ζορίστεις. Προσωπικά έχοντας γράψει 2 διπλωματικές (μία με LaTeX και μία με OpenOffice) πιστεύω ότι αν το ζητούμενο είναι να πετύχεις δεδομένη (υψηλή) ποιότητα, πολύ πιο εύκολα το πετυχαίνεις στο LaTeX παρά σε επεξεργαστή κειμένου.

Στα + του LaTeX ότι το inkscape κάνουν export σε native latex code οπότε έχεις τη δυνατότητα να έχεις κοινές γραμματοσειρές με το κείμενο σου. Αν και για τα σχήματα σου υπάρχουν και άλλες λύσεις (pgf-tikz).

Για διαγράμματα, πολύ καλό integration με LaTeX έχει το R, ενώ και το matplotlib κάνει export με το matplotlib2tikz. Υπάρχει και το pgfplots σε καθαρό LaTeX. Για κυκλώματα υπάρχει και το CircuitTikz
Για collaborative writing τσέκαρε εδω. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάτι τέτοιο.

Το converter που λες, δοκίμασε το γιατί δε ξέρεις αν θα κάνει τα παντα οκ.
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 18 Μάιος 2011, 18:45

Off topic:
Spoiler: show
Dimitris έγραψε: Αν θέλει να την επεξεργάζεται κι αυτή παράλληλα τότε μόνο μέσω κάποιου version control προγράμματος και tex (το doc δεν υποστήριζεται σωστά από τα version control συστήματα). Διαφορετικά εκτυπωμένα από pdf και κόκκινο στιλό ωστε να εισάγεις εσύ τις αλλαγές.

Υπάρχουν work-arounds για αυτό.
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 19 Μάιος 2011, 13:29

pmav99 έγραψε:Καλησπέρα

Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με Lyx, αλλά γενικά ακούγονται καλά λόγια. Και το LaTeX πάντως μη νομίζεις ότι είναι κάτι τρομερό. Κάποτε ήταν φασαρία τα ελληνικά αλλά πια (ελέω ΧeLaTeX) δεν είναι έτσι. Ρίξε ένα μάτι στο link της υπογραφής μου. Σε ένα απόγευμα θα ξέρεις να κάνεις αξιοπρεπέστατα έγγραφα.

Το πρόβλημα με το word-open-office κτλ, είναι ότι όσο πιο εξιδεικευμένα πράγματα θέλεις να κάνεις τόσο πιο πολύ θα σε ζορίστεις. Προσωπικά έχοντας γράψει 2 διπλωματικές (μία με LaTeX και μία με OpenOffice) πιστεύω ότι αν το ζητούμενο είναι να πετύχεις δεδομένη (υψηλή) ποιότητα, πολύ πιο εύκολα το πετυχαίνεις στο LaTeX παρά σε επεξεργαστή κειμένου.

Στα + του LaTeX ότι το inkscape κάνουν export σε native latex code οπότε έχεις τη δυνατότητα να έχεις κοινές γραμματοσειρές με το κείμενο σου. Αν και για τα σχήματα σου υπάρχουν και άλλες λύσεις (pgf-tikz).

Για διαγράμματα, πολύ καλό integration με LaTeX έχει το R, ενώ και το matplotlib κάνει export με το matplotlib2tikz. Υπάρχει και το pgfplots σε καθαρό LaTeX. Για κυκλώματα υπάρχει και το CircuitTikz
Για collaborative writing τσέκαρε εδω. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάτι τέτοιο.

Το converter που λες, δοκίμασε το γιατί δε ξέρεις αν θα κάνει τα παντα οκ.

Eριξα μια ματιά στο LaTeX αλλά μου φαίνεται αρκετά δύσκολο και θέλει χρόνο για να ασχολειθεις . Ειναι ολόκληρη γλώσσα προγραμματισμού και δεν ξέρω αν έχω το χρόνο να κάτσω να μάθω πρώτα τον τρόπο που θα γράψω ενώ έχω και υπολογισμούς κλπ να τρέχουν για τη διπλωματική . Αν και θα ήθελα να ασχοληθω..

Ποιον compiler θεωρείτε κατάλληλο-πιο καλό για Latex ?
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 19 Μάιος 2011, 16:13

Αν παρουσιάζεις Ιούνιο, τότε άστο. Θα σου πέσουν πολλά μαζί με το να κλείσεις τη διπλωματική σου (όχι ότι για να μάθεις καλά open office δε θέλει να αφιερώσεις χρόνο). Αν παρουσιάζεις Σεπτέμβρη, χαλαρά προλαβαίνεις.

Πληροφορίες στο web υπάρχουν άπειρες. Δες EΔΩ το κεφάλαιο 1 για βασικά στοιχεία.

Αν σε ενδιαφέρει, κατ' εμέ ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσεις είναι ο εξής:

1. Εγκάτεστησε το TeXLive (καλύτερα web install και όχι από τα πακέτα της διανομής σου γιατί θα είναι αρκετά πιο παλιά, ιδίως αν έχεις ubuntu).
2. Τσέκαρε ότι δουλεύει το Xelatex χωρίς προβλήματα. Pdflatex ξέχασε το. Για ελληνικό κείμενο δεν αξίζει τον κόπο.
3. Μάθε να κάνεις βασικά έγγραφα με δομή (Κεφάλαια, ενότητες, υποενότητες).
4. Ξεκινα να γράφεις το κείμενο της διπλωματικής σου. Ότι άλλο χρειαστείς θα το δεις στην πορεία (πίνακες περιεχομένων, ευρετήρια, σχήματα κτλ) Στην αρχή μην τρελαίνεσαι να πετύχεις το απόλυτο αποτέλεσμα ή να ρυθμίσεις κάθε παράμετρο. Ούτως ή άλλως τα default του LaTeX είναι αξιοπρεπέστατα.

Μιας και έχεις μαθηματικά χρησιμοποίησε οπωσδήποτε το Unicode-math
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 20 Μάιος 2011, 20:17

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας . Τελικά ξεκίνησα με το Lyx έμαθα και κάποιες βασικές εντολές και μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα βγαίνει πολύ καλο .

Στην πορεία ψάχνω και παραπάνω αντιμετοπίζοντας δυσκολίες και βελτιώνω συνέχεια το κείμενο μου.

Μια ερώτηση που θέλω να κάνω ίσως είναι και κουτή : Ότα το κάνω εξαγωγη σε pdf θα είναι αναγνώσιμο απο windows ε? Το λέω γιατί τις γραμματοσειρές του Lyx δεν τις έχουν τα παραθύρια νομίζω
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 20 Μάιος 2011, 20:31

Από όσο ξέρω, οι γραμματοσειρές των pdf είναι ενσωματωμένες μέσα στο αρχείο. Οπότε λογικά δε θα έχεις πρόβλημα
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 21 Μάιος 2011, 11:57

pmav99 έγραψε:Από όσο ξέρω, οι γραμματοσειρές των pdf είναι ενσωματωμένες μέσα στο αρχείο. Οπότε λογικά δε θα έχεις πρόβλημα

Ευχαριστώ και εγω ετσι πιστευω αλλα ηθελα μια επιβεβαιωση

Υγ : Πάντως το Lyx είναι πολύ καλό για αρχάριο με το Latex . Εχω ανοίξει απο κάτω το Latex preamble και ότι κάνω με γραφικό περιβάλλον μου δείχνει σε τι εντολή αντιστοιχεί και ταυτόχρονα μαθαίνω και τις εντολές . Αρκετές τις έχω χρησιμοποιήσει και στο γραφικό περιβάλλον :)
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες