OpenFOAM

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

OpenFOAM

Δημοσίευσηαπό fivos » 04 Απρ 2009, 14:00

Γειά σε όλους
Έχει κανένας χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα OpenFOAM? Εάν ναι μήπως θα μπορούσε να μου εξηγήσει την διαδικασία της εγκατάστασης (συμπεριλαμβανομένου και του Paraview)?
Γνώσεις ⇛ Linux: Xαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι (Fortran, C)┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 8.10 x64 / Windows XP x32
Προδιαγραφές PC ⇛ i7 950 3.06GHz│Μνήμη 12 GB | P6T WS Revolution│ GTX480
fivos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: OpenFOAM

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 04 Απρ 2009, 15:22

ανοίγεις πληγές τώρα.

δες το http://www.cfd-online.com/Forums/openfo ... tu810.html και το http://ubuntuforums.org/showpost.php?p= ... stcount=46 και μετά γράψε και ένα μικρό how to για το πώς το έκανες αν μπορείς και έχεις διάθεση.
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fivos » 04 Απρ 2009, 22:57

Όλη την τελευταία εβδομάδα ψάχνω σε διάφορους οδηγούς του cfd online και της ισοσελίδας του openFOAM για το πως θα γίνει η εγκατάσταση. Δυστυχώς αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχω ξαναδεί πιό δύστροπο πρόγραμμα κατά την εγκατάσταση. Το πρόγραμμα (OpenFOAM v1.5) για να τρέξει πλήρως απαιτεί χρήση παλαιών εκδόσεων βιβλιοθηκών και προγραμμάτων (cmake, qt, paraview). Η σελίδα του openFOAM έχει ελάχιστες οδηγίες για την εγκατάσταση.
Παρ' όλα αυτά κατάφερα να βρω δύο έτοιμα script άμεσα εκτελεσιμά που αναλαμβάνουν όλη την δύσκολη δουλειά της εγκατάστασης. Οποισδήποτε μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κατεβάζοντάς τα από εδώ (http://www.cfd-online.com/Forums/openfoam-installation/, στο θέμα OpenFOAM install script, πατήστε με το ποντίκι το συνδετήρα στην δεξιά πλευρά του θέματος, θα ανοίξει ένα παράθυρο για το κατέβασμά τους). Τα script αυτά είναι 1 για το OpenFOAM αυτό καθ' ευατό ενώ το άλλο για το ParaView/ParaFOAM. Κατεβάζουν τα απαραίτητα αρχεία και τα εγκαθιστούν όπως χρειάζεται .
Αυτό που είδα είναι ότι το script του OpenFOAM λειτουργεί όπως ακριβώς πρέπει. Εαν γίνει έλεγχος με το foamInstallationTest script όλα είναι εντάξει (εκτός του ssh που όμως δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει και τόσο). Το πρόβλημα που έχω είναι με την χρήση του Paraview/ParaFOAM, δηλ με το δεύτερο script. Δεν μπορώ με τίποτα να το κάνω να λειτουργήσει και συγκεκριμένα κολάω στο buildParaView3.3-cvs καθώς δεν λειτουργεί το cmake (η παλαιότερη έκδοση 2.4.6). Κάτι που βρήκα για το script του Paraview είναι ότι η έκδοση αυτή του cmake έχει πρόβλημα σε 64-bit OS, ενώ δουλεύει σωστά στο 32-bit OS (http://www.cfd-online.com/Forums/openfo ... tu810.html, 15ο post). Επομένως εάν κάποιος έχει 32-bit OS ενδεχομένως να μπορεί να το εγκαταστήσει πλήρως. Κάποιος με 64-bit OS έχει δοκιμάσει να το εγκαταστήσει και να του δουλέψει σωστά?
fivos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 04 Απρ 2009, 23:44

To οpenfoam δεν είναι ένα πρόγραμμα που το "εγκαθιστάς" έτσι απλά. Τι θέλω να πω; Πρέπει να έχεις διάθεση (και για να ασχολείσαι με το openfoam σημαίνει ότι ξέρεις τι κάνει και γιατί το θέλεις) να μάθεις από compiling, cmake, και να αφιερώσεις χρόνο στο debugging (ναι σε ένα πρόγραμμα όπως αυτό θα χρειαστεί να κάνεις και debugging). Δε θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά το openfoam δεν αστειεύει.

To paraview 3.2.1 το έχω στον υπολογιστή που βλέπεις στην υπογραφή μου και τρέχει μια χαρά. Για την εγκατάσταση δεν έκανα τίποτε διαφορετικό από αυτό που λέει η ιστοσελίδα τους. Εσένα τι σφάλμα σου βγάζει;
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fivos » 05 Απρ 2009, 17:54

Αυτό καθ' ευατό το OpenFoam πιστεύω ότι λειτουργεί σωστά, το foamInstallationTest script δεν βγάζει error ενώ από το πρώτο tutorial που ξεκίνησα να κάνω, φαίνεται ότι οι εντολές του λειτουργούν. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω έχει να κάνει με την εντολή ParaFoam που ουσιαστικά καλεί το πρόγραμμα Paraview για να παρουσιάσει το πλέγμα, τα αποτελέσματα κλπ. Όταν εκτελώ την εντολή paraFoam [-case dir] μου λέει

103: paraview: not found

Συγκεκριμένα νομίζω ότι το πρόβλημα εμφανίζεται στο cmake καθώς όταν εκτελώ την εντολή buildParaView3.3-cvs παίρνω το ακόλουθο μήνυμα :

Building ParaView3.3-cvs
MPI support : OFF
Python support : OFF
MESA support : OFF
Source : /home/fivos/OpenFOAM/ThirdParty/ParaView3.3-cvs
Target : /home/fivos/OpenFOAM/ThirdParty/ParaView3.3-cvs/platforms/linux64Gcc
/home/fivos/OpenFOAM/OpenFOAM-1.5/bin/buildParaView3.3-cvs: 64: cmake: not found
make: *** No targets specified and no makefile found. Stop.
done

To qt που έχω είναι η έκδοση 4.3.5.

Να σημειώσω ότι το ParaView 3.4 που κατέβασα από την ιστοσελίδα http://www.paraview.org/ δουλεύει. Αλλά δεν ξέρω εάν μπορεί να συνδυαστεί με το ParaFoam. Το paraview που έχεις είναι αυτό που δημιουργεί το OpenFOAM? Ή το κατέβασες απο την παραπάνω ιστοσελίδα?

Κάτι άλλο : είμαι νέος χρήστης του linux επομένως μπορεί να λέω ή να κάνω κάτι λάθος. Εάν γνωρίζεις κάποια συγκεκριμένη διαδικασία για την εγκατάσταση του ParaFoam ευχαρίστως να την δοκιμάσω. Οποιοδήποτε σχόλιο που μπορεί να βοηθήσει είναι επίσης ευπρόσδεκτο.

Ευχαριστώ.
fivos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 06 Απρ 2009, 11:15

Από τη στιγμή που σου λέει paraview: not found σημαίνει ότι δεν έχεις το paraview στο command path σου. Γιατί όμως θέλεις να το μεταγλωττίσεις από τον κώδικα; Γιατί δεν το κατεβάζεις από την ιστοσελίδα του; http://www.paraview.org/ To αποθηκεύεις κάπου και προσθέτεις το path/to/paraview στη μεταβλητή περιβάλλοντος PATH.

Αν επιμένεις να το μεταγλωττισεις (πάλι δεν το συνιστώ), όταν εκτελείς την εντολή buildParaView3.3-cvs το σφάλμα είναι cmake: not found. Αρα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσεις το πρόγραμμα cmake.
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install cmake

Είναι μια παραλλαγή του make της Kitware νομίζω.
Τελευταία επεξεργασία από Dimitris και 06 Απρ 2009, 11:20, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 06 Απρ 2009, 11:20

Το parafoam για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω χρησιμοποιήσει, αλλά απ'ότι διαβάζω δεν είναι τίποτε άλλο από ένα postprocessing εργαλείο για τη μετατροπή των δεδομένω του openfoam σε vtk, μορφή αρχείων που διαβάζει το paraview. Αφού μετατρέψει τα αρχεία το openfoam, καλεί το paraview για να τα προβάλει. Αυτό μπορείς να το κάνεις και χειροκίνητα με το foamtovtk που προσφέρουν και μετά να ανοίξεις τα αρχεία vtk με το paraview.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fivos » 06 Απρ 2009, 21:29

Η εντολή foamToVTK λειτουργεί μια χαρά, δημιουργεί αρχεία .vtk που μπορεί να διαβάσει το paraview.Το δοκίμασα σε tutorial και εμφανίζει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα.
Ευχαριστώ για την βοήθειά σου.
fivos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuntus » 29 Μαρ 2011, 16:36

Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Μπορώ να αποθηκεύσω τα αποτελέσματά μου σε αρχείο .VTK, και στη συνέχεια να ανοίξω αυτό το αρχείο με το ParaView που έχω εγκατεστημένο σε υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα Windows ? Ο λόγος που ρωτάω είναι ότι έχω εγκαταστήσει το ubuntu σε ένα παλιό υπολογιστή, ο οποιος όταν εκτελώ την εντολή paraFoam, πολύ συχνά κολλάει και αναγκάζομαι να κάνω reset. Μάλιστα, αν δεν κολλήσει, μερικές φορές εμφανίζει ένα μήνυμα στο terminal που λέει "Segmentation Error" και τερματίζει το paraView, κι έτσι χάνω ό,τι έχω δημιουργήσει. Για αυτό το λόγο, σκέφτομαι να παίρνω τα αποτελέσματα του OpenFoam σε .VTK και να τα ανοίγω με το ParaView που το τρέχω σε έναν πολύ ισχυρότερο Η/Υ. Είναι εφικτό; Ευχαριστώ.
ubuntus
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 30 Μαρ 2011, 12:11

Δεν έχω ασχοληθεί με ΟpenFoam ποτέ αλλά λογικά δε θα έχεις κανένα πρόβλημα. Τα αρχεία VTK δεν είναι παρά αρχεία κειμένου όπου τα δεδομένα είναι γραμμένα με συγκεκριμένο format.

Γιατί απλά δεν το δοκιμάζεις?
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες