πολυτονικά ελληνικά στο open office  Το θέμα επιλύθηκε

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

πολυτονικά ελληνικά στο open office

Δημοσίευσηαπό kllado » 06 Μαρ 2010, 22:27

Καλησπέρα σε όλους,

μήπως γνωρίζει κανείς πού μπορώ να βρω έναν κατάλογο με όλα τα πλήκτρα του openword που αντιστοιχούν σε τονισμούς πολυτονικού; Βρήκα από μόνος μου πολλά όμως κάποια, όπως π.χ. υ με διαλυτικά και περισπωμένη δεν μπόρεσα να βρώ. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα να ορίσουμε εμείς ποια πλήκτρα αντιστοιχούν σε τι; Οι συνδιασμοί που γίνονται με δύο πλήκτρα πχ ένα για ψιλή και ένα για περισπωμένη ώστε να βγάλει το συνδιασμό ψιλής - περισπωμένης πχ πάνω από το γράμμα ι στη λεξη είδος είναι χρονοβόροι πολύ καί δυσχεραίνουν την πληκτρολόγηση.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
1 Γνώσεις Linux: αρχάριος ┃ Προγραμματισμού: καθόλου, αλλά ενδιαφέρομαι ┃ Αγγλικών: πολύ καλά
2 Ubuntu 23.10 mate
3 Intel Core i7 CPU 3.02 GHz ‖ RAM 7907 MiB ‖ M6500
4 nVidia 1gb
kllado
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: πολυτονικά ελληνικά στο open office

Δημοσίευσηαπό jennie » 07 Μαρ 2010, 01:40

Ενώ έχεις ενεργοποιημένα τα ελληνικά, κάνε δεξί κλικ στην ένδειξη γλώσσας πληκτρολογίου (πάνω δεξιά στο πάνελ) και επίλεξε "Εμφάνιση τρέχουσας διάταξης" για να δεις όλα τα πλήκτρα.
Σημείωση: Οι δύο επιπλέον χαρακτήρες που εμφανίζονται στα δεξιά πάνω σε ορισμένα πλήκτρα προκύπτουν με χρήση του δεξιού Alt. Αλλά αν γράφεις συχνά πολυτονικό μάλλον σε ενδιαφέρει να εγκαταστήσεις τη διάταξη Ελλάδα-Πολυτονικό.

Θεωρητικά, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξεις τα πλήκτρα που χρησιμοποιείς. Ο simosx είχε γράψει κάποτε μια σχετική εφαρμογή, το KeyboardLayoutEditor, αλλά δεν καταφέρνω να την εγκαταστήσω. Μπορείς βέβαια να το κάνεις και χειροκίνητα, αλλάζοντας το αρχείο /usr/share/X11/xkb/symbols/gr , όμως θα χρειαστεί αρκετό ψάξιμο.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Re: πολυτονικά ελληνικά στο open office

Δημοσίευσηαπό kllado » 08 Μαρ 2010, 14:55

Eυχαριστώ πολύ Τζένη, ωστόσο δεν έλυσα το πρόβλημα: στον σύνδεσμο που ακολουθεί http://yfrog.com/3mscreenshotdlp μπορείς να δεις τι μου εμφανίζει ενώ έχω το πληκτρολόγιο γυρισμένο στα πολυτονικά ελληνικά. Βασικά τα πολυτονικά είναι η μόνη ελληνική διάταξη που χρησιμοποιώ μαζί με τα αγγλικά γιατί μονοτονικά μπορείς να γράψεις χωρίς πρόβλημα. Χρησιμοποιώ και πολυτονικά στην δουλειά μου. Αυτό που ήθέλα ήταν ένας πλήρης κατάλογος των πλήκτρων και των συνδιασμών τους που αντιστοιχούν σε όλους τους πολυτονικούς συνδιασμούς που υπάρχουν. Επίσης γνωρίζεις μήπως ποιές από τις γραμματοσειρές που είναι προεγκατεστημένες είναι πολυτονικές; Ίσως και που θα μπορούσα να βρω επιπλέον;
1 Γνώσεις Linux: αρχάριος ┃ Προγραμματισμού: καθόλου, αλλά ενδιαφέρομαι ┃ Αγγλικών: πολύ καλά
2 Ubuntu 23.10 mate
3 Intel Core i7 CPU 3.02 GHz ‖ RAM 7907 MiB ‖ M6500
4 nVidia 1gb
kllado
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: πολυτονικά ελληνικά στο open office  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό jennie » 08 Μαρ 2010, 18:06

Για γραμματοσειρές, κοίτα εδώ: https://docs.google.com/View?docID=dccdrjqk_4cqjn9zcj#_3113049248441254.
Από τις προεγκατεστημένες, η Dejavu έχει πλήρη υποστήριξη, και από ό,τι βλέπω, η MgOpen Canonica της Ματζέντα.

Καταρχάς, να πω ότι εμένα μου βγάζει ῧ, αν πατήσω [, shift+[, υ.
Το screenshot σου είναι αυτό ακριβώς που δείχνει, αλλά προφανώς δεν είναι τόσο κατατοπιστικό.
Ουσιαστικά, έχεις υπογεγραμμένη στο ], και ψιλή και δασεία με shift στα ; και ' του αγγλικού πληκτρ.
Επίσης, με κρατημένο το δεξί Αλτ παίρνεις:
Άνω τελεία στο q, μακρό και βραχύ στα [ και ], ελληνικά εισαγωγικά στο κόμμα και την τελεία.

Αν χρειάζεσαι περισσότερα σύμβολα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την (όχι και τόσο εύχρηστη) διάταξη Ελληνικά-Ελλάδα για την οποία ισχύουν οι οδηγίες εδώ: http://simos.info/blog/archives/888.
Δε νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω παραπάνω, αν εξακολουθείς να έχεις απορίες, καλύτερα να κάνεις ένα σχόλιο στο παραπάνω blog.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες