Δημοσιεύτηκε: 29 Μάιος 2012, 17:11
από Holyshock
Είμαι ένας αρχάριος χρηστης Linux τα οποία χρησημοποιώ κοντά ένα χρόνο τώρα στην αρχή παράλληλα με τα windows τώρα πιά στον υπολογιστή μου έχω μόνο Ubuntu. Η αλήθεια είναι πως λατρέυω την όλη φάση με το linux (ανοικτό λογισμικό, κοινότητα, αμεσότητα, σταθερότητα) είναι τόμεις που ενώ μπορύν να σε κερδίσουν, απ ότι φένεται δεν κερδίζουν και τόσους χρήστες ώστε κάποιος να απαρνηθεί το windows περιβαλλον που ως τώρα κάνει τη δουλεία του για να πάει στα λινουξ.

Έτσι μου δημιουργούνται κάποες σχετικά με δίαφορα που έχω γνωρίσει τόσο καιρό με το χώρο του λίνουξ.

Γιατί υπάρχουν τόσες διανομές???
Δηλαδή ναι ειναι ωραίο να έχεις επιλογές να κάνεις ότι θές με το λειτουργικό σου αλλά οι διανομές είναι άπειρες και οι περισσότερες είναι χωρίς κόσμο, ενεργό κόσμο που να μπορείς να βρείς μια κοινότητα να λύσεις ένα πρόβλημα. Ετσι ασχολούνται τόσα άτομα να κάνει ο καθένας μια διανόμη που τελικά βασίζεται αλλού με αποτέλεσμα να μην βγαίνει κάτι καινοτόμο και απλά να παρουσιάζουν μια άλλη εκδοχη του ubuntu μια άλλη εκδοχή του gnome και καταλήγουμε να έχουμε μόνο άλλες εκδοχές και όχι κάτι καινοτόμο. Δηλαδή όταν βγήκε το unity η κοινότητα το έκραξε αντί λοιπόν να σχοληθεί κόσμος με το να φτιάξει το unity ασχηλήτε με το να φτιάξει διανομές χωρίς το unity απλά με ένα πιο παλιό περιβάλλον.

Γιατι υπάρχουν τόσοι τύποι πακέτων???
RPM, DEP, TAZ και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, δεν θα ήταν πιο εύχρηστο για όλους και πιο απλο για τον μέσο χρήστη? να καταλήξουν όλοι που έχουν λίνουξ σε έναν τύπο πακέτων απο το να ασχολήτε κάποιο δυναμικό που φτιάχνει μια εφαρμογή να την μεταφράσει και σε άλλους τύπους πακέτων?

Γιατί έχουμε κάνει καραμέλα το δωρέαν αλλιώς πειρατικό???
Και εδώ θα με φάνε πολοι πιστεύω.. Αλλά να πώ πρώτα τη σκέψη μου, ξεκινάμε ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν δηλαδή αν κάνετε μια δουλεία δεν θα θέλατε να την κάνετε δωρεάν όπως και εγώ δεν θα ήθελα να έρθει μια μέρα ο εργοδότης μου και να μου πείς πρέπει η δουλεια σου να γίνει ανοικτού τύπου ώστε να προσφέρεις κ εσύ στην επιχείρηση αρά πρέπει να δουλεέυεις δωρεάν. Και πάμε στο λίνουξ που είναι δωρεάν επείδη είναι ανοικτού κώδικά ασχολούνται τόσα άτομα εθελοντικά με αυτό αλλά αυτό εν τέλη βοηθάει?? Είναι ωραίο να μπορώ να έχω ένα τέτοιο πλήθος εφαρμογών δωρεάν αλλά κάπου διαπιστώνω ότι με μερικές δεν μπορώ να κάνω την δουλεία μου.. και αυτό γιατι δεν έχει ασχοληθεί μια ομάδα που γνωρίζει καλά τι πρέπει να προσφέρει με ένα επαγγελματικό πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο ή μουσικής και δεν ασχολήται επηδεί δεν θα πλήρωνε κανείς μας για κάτι τέτοιο ακόμα και να ζητούσαν κάποιο donation πολυ λίγοι θα το έδιναν. Αναφορικά το Ardour που είναι ας πούμε το πιο σοβαρό προγραμμα επεξεργασίας μουσικής για λίνουξ έχει donation μερικών δολλάριων που δεν ξεπερνουν το χιλιάρικο και στο τέλος δεν μπορείς να κάνεις τη δουλεία σου. Ακόμα και για μια απλή ηχογραφηση μέσω μιας κάρτας ήχου είναι σε πολλές περιπτώσεις αδύνατό. Μήπως για κάποια πράγματα για να αναπτυχθούν θα πρέπει στο τέλος να δίναμε και τον οβολό μας? και απο τη στιγμή που ασχολούνται τόσοι και είναι ανοιχτού κώδικά άρα ελέυθερο ο οβολός αυτό θα ήταν και μικρης αξίας για τον καθένα μας να τον δώσουμε.

Να πώ ότι αυτή είναι η δική μου σκοπιά σαν μέσου χρήστη δεν είναι ούτε επίθεση στο λινουξ και την ιδέα του ούτε τίποτα παρόμοιο, απλά είναι μερικές σκέψεις απο τον όσο καιρό ασχολούμε με το λινουξ το οποίο δεν θέλω να αλάξω με κάποιο άλλο απλά θέλω να γίνεται καλύτερο!

(ελπίζω να το έχω στην σωστη ενότητα αλλιώς ας κάνει τον κόπο κάποιος mod να το μεταφέρει :)