Δημοσιεύτηκε: 30 Δεκ 2009, 17:17
από emmsarris
Έχω πει γράψει πολλές φορές τα χίλια καλά του OpenOffice.org και ότι είναι ένα από τους λόγους που με έφεραν στο linux. To Χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά από την έκδοση 1.1.3 και μάλιστα έχω γράψει και την πτυχιακή μου μ' αυτό. Όμως σήμερα ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση. Είχα πάει να παραδώσω κάποια πορίσματα (είπαμε γεωπόνος είμαι) για ζημιές σε αμπέλια και μου είχε δώσει ο επόπτης το αμπελουργικό μητρώο. Είχα και το laptop μαζί μου προκειμένου να τσεκάρω κάποια πράγματα.
Το μητρώο είναι ένα φύλλο xls αποτελούμενο από πάνω από 63.000 γραμμές και 17 στήλες με τα διάφορα στοιχεία των παραγωγών και των αγροτεμαχίων τους. Στο διπύρηνο laptop μου με τα 3 GB RAM έκανε 5 λεπτά να ανοίξει (εντάξει ψέμματα λέω 4λεπτά και 22 δευτερόλεπτα) κατά τη διάρκεια των οποίων ήταν και οι 2 επεξεργαστές στο 100%. Όταν πια άνοιξε προσπαθούσα μάταια να κάνω αναζήτηση στα στοιχεία καθώς κάθε τόσο γκρίζαρε. Αποτέλεσμα,να αναγκαστώ να μπώ στα Windows και να χρησιμοποιήσω τη δοκιμαστική έκδοση του MS Office 2007 (που έτυχε και δεν είχα απεγκαταστήσει ακόμη) που το άνοιγε αμέσως.
Έχω ήδη αναφέρει παρόμοια ιστορία με μία προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που έκανε 10 λεπτά να την ανοίξει.
Αυτά προς γνώση συμμόρφωση και βελτίωση! Γιατί δεν έχω καμμία όρεξη να ξαναγυρίσω στα Windows. Αν δε βρεθεί όμως τρόπος από τους developer να "ελαφρύνει" αυτή η εφαρμογή να μην απορρούμε γιατί δε χρησιμοποιείται σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.
Να σημειώσω ότι το μετέτρεψα και σε ods μορφή, αλλά μικρή η διαφορά. Επίσης ο 1000αρης Celeron, με 256 RAM και MS-Office2000 που ήταν αποθηκευμένο το αρχείο έκανε μερικά δευτερόλεπτα να το ανοίξει. Τέλος το gnumeric δεν εμφάνιζε σωστά τα στοιχεία

σσ. Καταγραφή εμπειρίας είναι. Δεν αποτελεί αναφορά προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να επαινέσει το αντίστοιχο εμπορικό πρόγραμμα της Microsoft, το οποίο και αρνούμαι να αγοράσω, όπως επίσης προσπαθώ να αποφεύγω και τη χρήση του, ούτε βέβαια και να "πυροδοτήσω" κάποιο πόλεμο υπερ ή κατά κάποιου λειτουργικού. Είναι άλλωστε επιλογή ΜΟΥ το ubuntu(για χίλιους-δυό λόγους). Απλά δείτε το απλά ως "παράπονο" προς τους developers του OpenOffice.