Δημοσιεύτηκε: 16 Φεβ 2009, 17:53
από greatst
cyberpython έγραψε:

...

Edit: Επίσης, πρόκειται για λογισμικό κριτικής σημασίας, πράγμα που σημαίνει οτι αν δε λειτουργεί σωστά δημιουργούνται ΜΕΓΑΛΑ ζητήματα...

Αυτό είναι το βασικό ζήτημα! Σε κάθε περίπτωση, το κειμενάκι περί αποποίησης ευθυνών (... this program is provided AS IS ...) ή κάτι αντίστοιχο/παρόμοιο στις περισσότερες (ή μήπως σε όλες?) άδειες ανοικτού λογισμικού πιθανόν να διώχνει το "άγχος" από τον προγραμματιστή, από την άλλη δεν ξέρω εάν οι εταιρίες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο λογισμικό νιώθουν άνετα με τέτοιους "όρους". Θα μου πείτε: και σε εμπορικά προγράμματα δεν ισχύουν πάνω-κάτω τα ίδια? Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εκεί ο πελάτης θεωρεί ότι εφόσον ΠΛΗΡΩΣΕ για την αγορά του λογισμικού (βέβαια το σωστό είναι ότι πλήρωσε για να μπορεί να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ το λογισμικό, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση) μπορεί μετά (αν προκύψουν προβλήματα) να απαιτήσει κάποια αποζημείωση. Μπορεί όμως? Για να μην γράψω πολλά (όρεξη υπάρχει!) φοβάμαι πως οι περισσότεροι (σχεδόν όλοι?) ΔΕΝ διαβάζουν την EULA και απλά ψάχνουν το πλήκτρο "Συμφωνώ", "Επόμενο" ή κάτι τέτοιο. Εάν διάβαζαν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το κείμενο θα είχαν εκπλαγεί από τα πράγματα στα οποία συμφωνούν πατώντας το πλήκτρο! Όλοι μας κανονικά θα έπρεπε να διαβάζουμε πάντα τους όρους χρήσης μιας εφαρμογής όπως διαβάζουμε ένα συμβόλαιο που το υπογράφουμε με στυλό στο χαρτί: το πάτημα του πλήκτρου αποδέχομαι είναι η υπογραφή μας στην περίπτωση των EULA.

Σημαντική σημείωση: δεν είμαι δικηγόρος ούτε έχω (ιδιαίτερες) νομικές γνώσεις. Τα παραπάνω είναι η προσωπική μου γνώμη όπως προκύπτει από τις προσωπικές μου εμπειρίες και διαπιστώσεις.