Δημοσιεύτηκε: 12 Μαρ 2011, 16:26
από pmav99
Για τα ανοικτά πρότυπα, δε διαφωνεί κανείς.

Από εκεί και πέρα εγώ όταν μιλάω για μηχανικούς, μιλάω για μηχανικούς στην Ελλαδα, οι οποιοι κατά κύριο λόγο είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Συγκρίνοντάς τους με Siemens κτλ είναι σα να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Η Siemens, Audi κτλ κάνουν έρευνα και σίγουρα χρησιμοποιουν και in the house λογισμικό. Για τους ιδιώτες μηχανικούς αυτά τα πράγματα απλά δεν υπάρχουν.

Για τους πολιτικούς μηχανικούς. Στα στατικά υπάρχει ένα πρόγραμμα που να τρέχει σε *nix, αλλά εξαιτίας κόστους - δυσκολίας, δεν κάνει για να το χρησιμοποιήσουν οι ελευθεροι επαγγελματίες μηχανικοί. Το χρησιμοποιούν εταιρίες που ασχολούνται με γέφυρες κυρίως. Υπάρχει και ένα που τρέχει σε Mac. Όλα τα άλλα είναι για windows. Για υδραυλικά, συγκοινωνιακά, γεωτεχνικά δε ξέρω λεπτομέρειες, αλλά δεν έχω ακούσει κάτι για linux.

Οι Ηλεκτρολόγοι και οι Μηχανολόγοι, δε ξέρω σίγουρα αλλά όσους ξέρω (και δεν είναι ένας - δυο) δεν έχω ακούσει από κανένα να δουλεύει αποκλειστικά σε linux. Βασικά όλοι όσοι ξέρω χρησιμοποιούν αποκλειστικά windows για τη δουλειά τους, και απλά ορισμένοι από αυτούς linux στο σπίτι τους. Σημειώνω ότι δεν το έχω ψάξει προσωπικά το θέμα.

Για τους αρχιτέκτονες οι καλύτερες-περισσότερες εναλλακτικές είναι σε Μac. Πλέον πολλά προγράμματα των Mac βγαίνουν και σε Windows (πχ 1, 2, 3).

To autocad είναι ίσως το σημαντικότερο σχεδιαστικό πρόγραμμα. Τα σχεδιαστικά είναι μία μόνο κατηγορία προγράμματος από όλα αυτά που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί. Είναι πολύ σημαντικό βήμα να υπάρχουν εναλλακτικές (και σε προγράμματα και σε άλλα λειτουργικά). Τα τελευταία 2 χρόνια στα σχεδιαστικά σε linux η κατάσταση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Σίγουρα μας φέρνει πιο κοντά στη μέρα που θα μπορεί ένας μηχανικός να δουλέψει με inux. Δεν αρκεί όμως από μόνο του αυτό για να περιμένεις από επαγγελματίες να αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουν τόσα χρόνια. Στην πράξη το "if it works, don't fix it", καλώς ή κακώς, παίζει πολύ. Επίσης επειδή αναφέρθηκε προηγουμένως, το κόστος του να συντηρείς μηχάνημα με windows είναι μεγαλύτερο από το κόστος του να συντηρείς μηχάνημα με linux. Το κόστος όμως του να συντηρείς 2 λειτουργικά είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Όταν είσαι φοιτητής έχεις πολύ χρόνο να πειραματιστείς και να μάθεις. Μετά δεν είναι έτσι. Μέσα στο τελευταίο 6μηνο, 3 φίλοι μου (ηλικίες 30-35) έβαλαν linux μετά από δική μου παραίνεση. Ξέρετε πόσο τα κράτησαν? Ο ένας μία μέρα, ο άλλος 2 μέρες, ο τρίτος μια εβδομάδα. Αν θυμάμαι καλά, στον ένα δεν έπαιζε ο εκτυπωτής, ο άλλος δεν έβλεπε το δίκτυο, και ο τρίτος δε θυμάμαι για πιο λόγο τα παράτησε. Και δε μιλάμε για καμιά obscure διανομή. Ubuntu. Φυσικά δεν είναι γενικό παράδειγμα, αλλά το αναφέρω ενδεικτικά για να δείξω λίγο τη νοοτροπία. Μπορεί να μη μας αρέσει αλλά εξακολουθεί να υπάρχει.

Δεν αποκλείεται να υπάρχουν σε κάποια πράγματα να υπάρχουν εναλλακτικές σε linux. Σίγουρα δεν έχω ψάξει/δοκιμάσει τα πάντα. Αυτό που είπα εξαρχής ειναι ότι ένας μηχανικός σήμερα δε μπορεί να δουλέψει αποκλειστικά σε linux. Αντίθετα μπορεί να δουλέψει αποκλειστικά σε windows. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ακούσω για εναλλακτικές. Και πάρα πολύ κόσμος φαντάζομαι*. Αλλά υπογραμμίζω ότι για να κάνει κάποιος πλήρως τη μετάβαση, είναι αναγκαία συνθήκη να μπορεί να κάνει τη δουλειά του εξίσου καλά ή και καλύτερα από τα windows. Μέχρι να έρθει αυτή η ώρα (να αναπτυχθούν δηλαδή οι εφαρμογές) οι επαγγελματίες δε θα κάνουν τη μετάβαση. Όσοι την έχουν ήδη κάνει είναι γιατί συνειδητοποίησαν ότι στο δικό τους κλάδο, δεν υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στο να μείνουν σε win. Η κατάσταση δεν είναι εξίσου ρόδινη σε όλους τους κλάδους.

* Ενδεικτικά το ΤΕΕ έχει περίπου 130.000 εγγεγραμμένους και με τα ΤΕΙ μιλάμε χονδρικά για 250.000 μηχανικούς.

ps.
@Ubuntoid : Τι δουλειά κάνεις ή τι σπουδάζεις?